Студентът, който уби майка си в Кърджали, е бил вменяем по време на престъплението, разбирал е свойството и значението на извършеното деяние, можел е да ръководи постъпките си. Това е заключението от двете експертизи-психологична и психиатрична, на 22-годишния Стефан С., пише 24rodopi.com.

Това пък означава, че той може да получи максималното ефективно наказание - 20 години затвор.

Младият мъж ще бъде изправен пред съда на 25 февруари. За тази дата е насрочено разпоредителното заседание.

Припомняме, че той бе задържан рано сутринта на 12 април м.г., след сигнал за викове и писъци от жилище в блок на улица „Средец“ в областния град. Служителите на реда и медицински екипи се натъкват на ужасяващата гледка на неколкократно наръгана с нож 52-годишна жена. Малко по-късно тя умира от раните си. Задържан и обвинен в убийство пък бе синът на кърджалийката.

„Съжалявам. Уплаших се, че някой друг щеше да я убие и без да искам реагирах така“.

Това изрече студентът Стефан С. в съдебната зала, няколко дни по-късно, когато магистратите му поставиха най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“.

От десет до двадесет години затвор може да получи при доказване на вина кърджалиецът. Това предвижда Наказателният кодекс по съответния член, по който той е привлечен като обвиняем за престъплението.

Стефан С. не е употребил алкохол и наркотици. Това е посочил резултатът от изготвената токсикохимична експертиза.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ