Аз нямам никаква вина, искам съдът да ме пусне. Това заяви в съдебна зала 41-годишната пловдивчанка Анка Михайлова.

Днес Районният съд в Пловдив разгледа искането на прокуратурата за постоянен арест спрямо осиновителката на дете на 1 г. и 9 месеца. То беше прието в критично състояние с множество наранявания, сред които черепно-мозъчна травма, разкъсан бял дроб и следи от ухапвания по тялото, в УМБАЛ "Св. Георги".

На Анка пък бяха повдигнати обвинения за тежко малтретиране. Детето е на 1,9 години, било е в дом, осиновено е преди година. 

В стаята, където е паднало осиновеното момиченце, е имало шкафове и други мебели и към момента няма яснота точно откъде и как е паднало момиченцето. Тази защитна теза изтъкна днес в съдебната зала защитничката на Михайлова адвокат Снежанка Почева, пише trafficnews.bg.

Първоначалната версия на майката, която бе посочена и от адвокатката, е че малкото момиче е паднало, изпаднало в безсъзнание и тя се опитала да го свести, като го е захапала няколко пъти. Според лекарите, извършили първоначалния преглед на детето, травмите не потвърждават разказа на майката. Те смятат, че детето е било малтретирано. 

„Два дни вие сте свидетели как постоянно се дават брифинги и се пишат статии и съвсем тенденциозно моята доверителка към настоящия момент е осъждана. Смятам, че когато журналистите се намесят в правото и на един човек му е постановена присъда преди съд е неуместно.

Смятам, че не са налице достатъчно доказателства, тя да е извършила това престъпление. Някои от доказателствата бяха спестени от Районна Прокуратура.

Никъде не беше коментирано разпитаните свидетели, които описват Анка, като лице което се грижи за детето и му е осигурила страхотен живот. Не беше споменат и разпита на личния лекар - това детето е водено постоянно на прегледи и е нямало наранявания.  Поведението на подзащитната, когато се случва тя е търсила помощ, викала е, бягала е боса, това никъде не е отбелязано“, разказа адвокат Почева и във връзка с това отправи искане към магистратите да не бъде взета най-тежката мярка за не отклонение спрямо Анка.

По думите ѝ няма опасност жената да се укрие. 

Адвокатката разказа още, че в материалите по делото не съществува експертиза, която да обозначава механизма на нараняванията върху детето, нито от кога точно са ухапванията по него. Имало обаче по делото, че детето е паднало, вследствие на което се е получил този хематом.

Защитата на Михайлова каза още, че Анка е оказала помощ на момиченцето след инцидента.

"Тя е искала детето да дойде в съзнание и е преценила, че по този начин с хапане  може да го върне в съзнание. Тя няма медицинско образование. Съседите й помогнали, плачела е, пищяла е, викала е за помощ, била е като обезумяла, даже и без обувки. Съседката не е чула плач и писъци на дете. Няма данни тя да е малтретирала детето," добави още адвокат  Михайлова.

Прокуратурата обаче изрази контрамнение. Прокурор Атанас Илиев посочи, че в конкретния случай  са събрани доказателства, които водят до предположение, че именно Михайлова е извършила умилено тежко престъпление, за което се предвижда от 3 до15 години затвор.

„Преки доказателства за деянието липсват, но съвкупността на събраните сочат, че тя е автор на престъплението. Липсват каквито и да е било доказателства друг човек да е бил в жилището, разпитани са четири медицински лица извършили първоначалните прегледи на детето и видно от техните показания, вероятността от падане от легло е нулева. Назначената медицинска експертиза към делото не е готова“, посочи Илиев и допълни, че Михайлова има роднини в Германия и това представлява риск тя да напусне страната, ако не бъде оставена в ареста.

Стана още ясно, че заключението от комплексната експертиза на обвиняемата сочи, че тя е напълно здрава и не страда от психическо заболяване.

По думите на адвокат Почева обаче прокуратурата пропуска неудобни факти, като този, че детето е посещавано от социалните служби няколко пъти и те не са забелязали нищо по тялото на детето. Допълни и че няма риск Михайлова да се укрие в Германия, тъй като не поддържа връзка с роднините си там, повечето от които били починали.

Районният съд я остави жената в ареста. Магистратите сметнаха, че съществува много висока обществена опасност от извършване на ново престъпление.

На съдебното заседание присъстваше мъж, който не пожела да каже дали е роднина на обвинената Анка Михайлова и защо присъства на делото.

Определението на съда подлежи на обжалване в три дневен срок.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук