Кошмарна история, завършила с невръстно момиченце в кома, втрещи цяла България. От два дни всички телевизии разказват за малката Севда, която е на годинка и 9 месеца.

Миналото лято момиченцето е осиновен​о от Анка, която живее в пловдивския квартал „Столипиново“. Жената преминала без забележка дългия път, докато детето попадне в прегръдките й. Проучването на Анка не показало нищо нередно, предоставила цялата необходима документация, показала завидни грижовни умения и способности по време на задължителното обучение. В крайна сметка, е взето решение осиновителската й заявка да бъде одобрена и тя да получи правото да се грижи за малката Севда.

Майката била изключително щастлива. Веднага предприела ремонт на жилището си, накупила всичко необходимо, за да може Севда да се чувства добре, пише Марица. 41-годишната Анка е родена и израснала в етническия квартал. Самата тя е от ромски произход.

Преди време загубила всички свои близки ​- родителите и брат си. Има жив чичо, с когото към момента не поддържа връзка. Това била водещата причина да поиска да стане осиновител ​- да не живее сама и да се чувства нужна.

Връзката между нея и детето ставала все по-силна с всеки изминал ден. Съседите виждали как детето се усмихва, а Анка го вози в количката. Било пременено и чисто, а жената изпълнявала перфектно ролята си на майка, категорични са живеещите в нейния и съседните блокове. Разправяли си какъв разкош е в апартамента й на петия етаж на сградата на ул. „Клисура“. 

Анка се изхранвала чрез продажба на дрехи. Отворила собствен магазин в махалата, като работното й време било плаващо ​- отваряла, когато клиент й позвъни. Откакто е осиновила Севда, жената е в майчинство. Не работела никъде, само се отзовавала на обажданията за малкото магазинче за дрехи.

Всичко вървяло нормално до вечерта на 23 срещу 24 септември.

Три версии за случилото се във фаталната нощ.

Според първата нещастието със Севда е нелепа случайност.

Анка и момиченцето заспали, а малко преди полунощ Севда се събудила, вероятно от глад. Майката става и се пресяга за шишето с мляко. В тази една секунда обаче детето се приплъзва по ръба на спалнята и пада върху плочките с главата надолу. Това е сценарият, който съседите на Анка подкрепят с две ръце.

Според втория сценарий Анка била силно изнервена от постоянния рев на детето. Често употребявала сила, за да го накара да спре.

Така се стигнало до последния път, в който жената го налагала жестоко, за да спре плача. В яростта си тя не се съобразила какво върши и в крайна сметка, детето изпаднало в кома, със сериозни травми. Осъзнала какво е направила, тя повикала съсед и тръгнали по най-бързия начин към болницата.

Според третия сценарий, който към момента е най-малко вероятен, има замесен трети човек ​- мъж, с когото Анка поддържала отношения. Позволил си да удря детето, а тя не смеела да му противоречи. Последния път обаче побоят бил жесток. Насилникът си плюл на петите, а Анка останала сама с безжизненото дете, изпаднало в кома.

Тепърва ще се установява кой от сценариите е достоверен. Сигурното е, че Анка веднага е тръгнала към УМБАЛ „Св. Георги“. Тъй като не можела да шофира, помолила неин съсед да я откара спешно до болницата. Там лекарите направили всичко по силите си, за да не издъхне детето. Пред тях осиновителката споделила, че момиченцето паднало от висока спалня, след което спряло да мърда.

След обстоен преглед на медиците им направило впечатление, че по тялото на детето има множество синини от удари, следи от ухапване, както и черепно-мозъчна травма. Те се усъмнили във версията за случилото се, представена им от майката, и подали сигнали в полицията и в агенция „Социално подпомагане“.

След това сигналът стигнал и до прокуратурата. Разследването започнало светкавично. Събраните доказателства към момента сочат, че тя е причината за нараняванията на детето и последвал арест.

Зловещи подробности за бруталното зверство с 2-г. момиченце от Пловдивско

Първоначално Анка била задържана за 24 часа, впоследствие за 72 часа. Състоянието на детето продължава да е критично, а лекарите правят всичко по силите си, за да го върнат към живота. Полицията, прокуратурата, "Социално подпомагане" и отдел "Закрила на детето" работят съвместно, за да може десетките възникнали въпроси покрай случката да намерят своите отговори.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук