И към момента се провеждат процесуално-следствени действия по следствено дело, което е под контрола на Спецпрокуратурата съвместно с ДАНС и МВР. Това заяви вътрешният министър Младен Маринов по повод новината, че бившият главен редактор на в. „Дума” и секретар на движение "Русофили" Юрий Борисов е бил арестуван тази сутрин.

„Не мога да дам повече информация. В утрешния ден ще дадем повече подробности по отношение на всичко това, което се е случило.
Има достатъчно данни и законов повод да проведем тези действия. Без разрешение на съответната прокуратура няма как да се дава повече информация”, коментира Маринов пред БНТ.

По непотвърдена информация, председателят на "Русофили" Николай Малинов също е задържан по разследването за шпионаж.

Както БЛИЦ съобщи, навръх 9 септември рано сутринта в дома си е бил арестуван. Журналистът, който сега е един от секретарите на Националното движение "Русофили", е бил докаран в следствения арест с белезници, потвърдиха очевидци.

Иван Гешев с горещ коментар за ареста на Юрий Борисов 

От връченото определение за обиск ставало ясно, че задържането на Борисов е във връзка с дело, образувано на 3 юли 2019 г. по чл. 105 от Наказателния кодекс. Той гласи, че който се постави в услуга на чужда държава или на чужда организация, за да й служи като шпионин, се наказва с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ