8 години затвор за заливане със сярна киселина. Присъдата е на Софийския районен съд за нападение преди две години. Докато физическият извършител е в затвора, жертвата твърди, че поръчителят още е на свобода.

Пострадалата е млада жена. Заплахите към нея продължават, а арестуван за тях няма. Жената се страхува за живота си. 

На 17 юни 2021 година сутринта тръгва на работа. 

Жертвата е нападната, докато се качва в личния си автомобил, първо е ударена с юмрук в главата, а след това е залята със сярна киселина в лицето.

„Чух псувни по мой адрес, удар, заливането, после ме блъскаха отзад в тила с юмруци“, разказва тя пред bTV.

При удара с юмрук инстинктивно вдига ръка и така – пораженията от киселината са минимални. Няколко месеца след нападението има задържан, а вече е и осъден на 8 години затвор на първа инстанция.

"Деянието е извършено с особена жестокост, в условията на опасен рецидив", казва в становище Софийският районен съд.

Мъжът има осем присъди зад гърба си. Въпреки че е в Софийския централен затвор, успяхме да говорим с него по телефона.

АДВ., признат за виновен от СРС за нападениетоНе казвамче съм азне съм ви казалче съм азно искам да ви кажаче това е случай на сплашванеЗнам кой е поръчителятзнам и кой е извършителят.

И кой е поръчителяти кой е извършителят?

АДВ., признат за виновен от СРС за нападениетоЕняма значение.

Въпреки присъдата, за младата жена страховете остават. Смята, че зад нападението стои бившият ѝ приятел.

„Казах на този човек, че пътищата ни вече е редно да се разделят. Първо нахлу вкъщи, остави ми всевъзможни бележки - дори написани на ръка лично със заплахи – в печката, в микровълновата, в пералнята“, разказва жертвата.

Следват съобщения - основно чрез имейл.

„Интензитетът е смазващ, на ден по единия ѝ имейл адрес са пристигали по над 10“, обяснява адвокатът на нападнатата жена Тодор Йонев.

Заради уважение към жертвата и употребата на нецензурни думи няма да бъдат публикувани.

Заплахите продължават и досега. Още през август 2021 година по случая има образувано досъдебно производство за системно следене на лице в условията на домашно насилие.

"Чака се заключението от техническа експертиза, която да установи дали съобщенията идват от определени устройства. В случай че се съберат достатъчно доказателства за виновността на определено лице, то ще бъде привлечено към наказателна отговорност", казват от Софийска районна прокуратура.

Експертизата е назначена преди повече от 10 месеца и все още не е готова, а жертвата на насилие продължава да се крие от човекът, изпращаш ѝ заплахи. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук