В ромското гето на Бургас в кв. "Победа" всяка вечер ще обикаля патрулен автомобил, който да уведомява жителите, че има наложени правила заради извънредното положение и борбата против коронавируса. Това пише "Флагман".


Клип от снощи демонстрира как полицейски екип се движи бавно из гетото и с магнетофон разяснява бавно и на разбираем дори и за най-неграмотните цигани език следното: 

„Уважаеми съграждани, уведомяваме ви, че нарушавате въведените противоепидемични мерки, с които не се допуска събирането на открити и закрити обществени места на повече от двама души, като се придвижвате на разстояние не по-малко от 2 метра един от друг”.

След множество сигнали на граждани акцията в кв. "Победа" е започнала още вчера. Граждани тази сутрин съобщиха, че снощи около 9 ч. е започнало масово струпване на полиция пред всички входове на квартала, като част от автомобилите са влезли вътре и са достигнали до сърцето на гетото.

Припомняме още, че вчера дори имаше предложение Кумлука да бъде затворен с КПП, тъй като там никой не спазва мерките на извънредното положение. Жителите на квартала не се съобразяват с предприетите мерки за сигурност. Нещо повече – извършва се търговия на открито, което предполага голямо струпване на хора и съответно крие рискове за живота и здравето на всички.