Стълкновенията между роми и българи в Куклен започнали след като възрастна жена е припаднала от притеснение. Това разказа пред "Марица" районният прокурор на Пловдив Чавдар Грошев.

Навръх Великден двете съседски фамилии българска и ромска празнували. Ромите обаче пуснали по-силно музика, съседите им направили забележка и започнала кавга. Тогава бабата на двама от задържаните отишла при съседите, за да се извини. В този момент обаче пияните й внуци също нахлули в двора на съседите, а жената от притеснение припаднала. Двамата й внуци решили , че някой я е ударил и екшънът се разразил с пълна сила. След това дошла полицията , от което напрежението ескалирало още повече.

Директорът на пловдивската полиция Атанас Илков и районният прокурор Чавдар Грошев твърдят категорично, че няма данни за упражнявано полицейско насилие, както твърди общинската съветничка от Куклен - Албена Костадинова. Полицаите са били атакувани с камъни, а едното стъкло на патрулката е било разбито с паве 20 на 20 см, което е паднало на задната седалка. В момента в ареста са задържани 5-ма, едната от тях е 40-годишна жена, която е обвинена за проявено хулиганство с изключителна дързост и цинизъм.


В ареста са й двамата й синове на 22 и 25 години, които освен за хулиганство ще отговарят и за строшеното предно стъкло на патрулката. За 22 - годишния е установено, че е нанесъл удар в главата и е причинил лека телесна повреда на един от полицейските служители. Задържано е и 16-годишно момче, което е строшило задното стъкло на полицейския автомобил. 5-тият задържан е на 21 години и е обвинен , че е ритал друг полицай в областта на коляното. Наблюдаващият прокурор ще прецени дали да поиска постоянно задържане под стража на 5-мата задържани.

В момента обстановката в Куклен е спокойна. Няма етническо напрежение и съм категорична , че причината за скандала е битов инцидент." , заяви кметицата на Куклен Мария Белчева.