Мъж е осъден ефективно на 7 години лишаване от свобода по внесен от Софийска районна прокуратура обвинителен акт, съобщават от ведомството.
 

На 01.09.2019 г. около 23.02 часа в Хидропарк „Казичене“, намиращ се в с. Казичене, ул. „Дякон Стоил“ № 1, от незаключено помещение – офис, обвиняемият М.П. отнел чужди – собственост на „Литекс Парк“ ЕООД, движими вещи – три броя сини метални касети със заключващ механизъм (на единична стойност 18.00 лева), съдържащи паричната сума в размер на 27 300 лева и 450 евро, с левовата стойност на 880,12 лева, или всички вещи на обща стойност 28 234,12 лева, от владението на А.А. без негово съгласие с намерение противозаконно да ги присвои, като кражбата представлява опасен рецидив – извършена е след като обвиняемия М.П. е бил осъждан за тежко умишлено престъпление на лишаване от свобода не по-малко от една година.

Осъществените от М.П. деяния разкриват изключително висока степен на обществена опасност. Подсъдимият е действал виновно, с пряк умисъл, като съзнавал общественоопасния характер на деянието си и е предвиждал произтичащите от него общественоопасни последици.

По случая е образувано наказателно производство, проведено под надзора и ръководството на Софийска районна прокуратура, като в хода на разследването са събрани достатъчно доказателства, че извършител на описаните по-горе деяния е именно М.П.

Разследването е приключило с внасянето на обвинителен акт срещу подсъдимия за престъпления по чл.196, ал.1, т.1, вр. чл.194, ал.1, вр. чл.29, ал.1, б. „А“ и „Б“ от НК.

С присъда на Софийски районен съд подсъдимият М.П. е признат за виновен по повдигнатото му обвинение, като му е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 7 години, което той следва да изтърпи ефективно при първоначален строг режим.