Проверяваме незаконно придобито имущество от фамилия Баневи. За резултатите от проверката обаче още е рано. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ председателят на КПКОНПИ Пламен Георгиев.

Той коментира и законовите промени, според които незаконно придобито имущество може да бъде конфискувано и при прекратено наказателно дело. Според промените сроковете за конфискация, предвидени в закона, ще отпаднат.

Промените в закона се правят, защото има много случаи, при които установяваме, че едно имущество е придобито незаконно, но влиза в сила оправдателна присъда, посочи Георгиев.

Върховният касационен съд казва нещо много просто, но абсурдно – че прекратеното наказателно производство е абсолютна пречка за предявяване на иск. Но българското законодателство казва, че няма пречка за предявяване на иск при прекратяване на дела, заяви председателят на КПКОНПИ.

По думите му председателят на ВКС Лозан Панов е председателствал колегията, която е взела това решение.

Дотук сме установили 20 подобни дела за 22 млн. лева. Сред тях са делата срещу Христо Бисеров и кмета на Несебър, уточни Георгиев.

Той обясни, че срещу финансовия министър Владислав Горанов са в ход две проверки. Едната - за корупционно престъпление, ни е възложена от прокуратурата и до ден-два ще изпратим резултатите. Има и успоредна проверка дали има конфликт на интереси. До три месеца Комисията ще излезе с решение има или няма конфликт на интереси, заяви още Пламен Георгиев.