Побойничката от видеото с пребитото дете от Перник също е малтретирана, заяви  пред БНТ детският психолог Иван Игов.

"Това момиче биеше "професионално", тя е била малтретирана, защото знае как да бие. Това не се учи по телевизията или в училище. Потресаващо е, тя е почти на 18 г. и е един бъдещ насилник", коментира Иван Игов.

Психологът обясни, че в този случай има две жертви - едното е битото дете, а другото е момичето, което го малтретира.

За последните два месеца знам за поне още два подобни случая на тормоз в училище, които бързо бяха покрити от родители и директори. Децата и учителите трябва да знаят, че деца със специални потребности имат по-различно възприятие и трябва да се подхожда по-внимателно към тях. Аз бях потресен, когато видях видеото.

Според детския психолог трябва да се създаде по програма часове за гражданско образование на учениците.

"В един клас има едно или две деца, които са насилниците и 2-3 деца, които са жертви, всички останали са едно мълчаливо мнозинство. Дори в училище няма часове по обществено знание, които искахме да прокараме по програма. Поне два часа на седмица да се говори как се чувства всяко едно дете, какво е насилие и т.н.?", коментира той.

Иван Гигов каза, че децата трябва да се научат да бъдат емпатични.

"Ако всичко можеше да се научи вкъщи, нямаше да бъде измислено училището. То е, за да може децата да бъдат научени да бъдат граждани. Училището е място, в което трябва да възпитаваме граждани", обясни Гигов.

"Има и добри примери с усилието на родителите на деца със специални потребности, които учат учители и деца как трябва да се отнасят към тях", обясни психологът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук