18-годишният Пейтън Гендрън, който застреля 10 души и рани други трима в супермаркет в американския град Бъфало на основата на расова ненавист е използвал в манифеста си същия символ, какъвто е използван и от националистите от украинския полк "Азов".

Това се коментира от редица световни издания, както и е предмет на широко обсъждане в мрежата. Дмитрий Полянски, първият заместник-посланик на Русия в ООН, също е написал за това в своя канал в Telegram.

От 10-те жертви на масовата стрелба и тримата ранени, за които се съобщава, 11 са чернокожи, а двама - бели. Властите в САЩ подозират, че стрелбата е по расови подбуди.

Потресаващо ВИДЕО с хлапака, разстрелял 10 души в супермаркет в САЩ

В същото време много интернет потребители са забелязали и отбелязват, че стрелецът от Бъфало е използвал в манифеста си, който е оставил, същия символ ("Черно слънце") като националистите от "Азов".

По-рано американското издание New York Post разказа за манифеста на убиеца Пейтън Гендрън като написа, че на първата страница в текста на обвиняемия за кървавата стрелба е изобразен споменатия символ, известен като черно слънце - два концентрични кръга с назъбени лъчи, излизащи от центъра.

Той е бил често използван в нацистка Германия, а сега е възприет от белите националисти и неонацистите. Също така той е използван и като символ от бойците от украинския полк "Азов".