Апелативният съд във Велико Търново обяви за решаване делото за катастрофата при Български извор, при която преди три години загинаха трима млади мъже, а двама тежко пострадаха.

Пред съдебната зала се стигна до пререкания между подсъдимия Александър Ковачев от Габрово и роднини на загиналите младежи от София и Етрополе.

Съдът промени мярката за неотклонение на Ковачев в най-тежката „задържане под стража“ и след края на съдебното заседание обвиняемият беше отведен от съдебната охрана в ареста във Велико Търново.

Апелативният съд във Велико Търново за втори път гледа делото за катастрофата при Български извор след като Върховният касационен съд върна решението за 4-годишната ефективна присъда за габровеца Александър Ковачев. Преди това Ловешкият окръжен съд постанови по съкратеното производство 8 години лишаване от свобода.

Припомняме, че на 18 ноември 2020 година при село Български извор Александър Ковачев, движейки се със 110 км/ч при ограничение от 50 км/час, навлиза в насрещното и блъска колата с петимата млади мъже. Трима от тях починаха, а двама бяха тежко ранени.

Адвокатът на оцелелите момчета поиска потвърждение на присъдата на първоинстанционния съд.

Друго поискаха роднините на загиналите момчета. Адвокатът им София Николова:

"Настояваме за максимална ефективна присъда – 20 години, защото е редно наказанието да съответства на степента на обществена опасност на това, което е извършил подсъдимия“.

Междувременно срещу подсъдимия от февруари тази година има второ наказателно дело в Разградския окръжен съд за кражба в особено големи размери, поясни Петя Иванова, роднина на едно от загиналите момчета:

„Докато ние го съдим за три убити деца, въпросният Александър Ковачев прави обир за над 2 милион лева, като краде от митниците“.

Апелативният съд във Велико Търново промени мярката за неотклонение на Александър Ковачев и го изпрати в ареста.

За по-бързо и адекватно правораздаване се обявиха родители на други загинали при катастрофи. В подкрепа на почернените семейства в съда във Велико Търново дойде Мария Сюленджиева, майка на прегазената през октомври 2022 година на пешеходна пътека Виктория. Майката настоя:

„По-бързо да излизат експертизите, трябва самите виновни да са задържани, докато не се произнесе съдът“.

Подсъдимият за катастрофата при Български извор Александър Ковачев изрази съжаление за катастрофата и поиска снизхождение от съда.

„Настоявам за справедливост“.

В съдебните кулоари се наложи намесата на съдебната охрана, когато подсъдимият отиде да се извинява на родителите на едно от загиналите момчета, но и да им потърси сметка защо го снимат.

Делото беше решено в едно заседание, предстои съдебният състав да се произнесе в законоустановения срок.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук