Не сме съжалили, че не взехме парите. В нито един момент не сме и си помисляли, не съжаляваме. Това казаха в ефира на Нова тв тримата полицаи, които отказаха колосалния подкуп, предложен им в замяна на свободата от сирийски гражданин, хванат зад волана след употреба на наркотици. 

Полицай Любомир Апостолов разказа как всичко е започнало.

"Случи се така, че на 18 срещу 19 януари, около 00:50 часа, бях със служения автомобил на бул. "Дондуков". Бяхме спрели на червен светофар, до нас , в средната лента, бяха спрели два автомобила. От единия излезе един човек и започна да се разправя с човека в предната кола. В един момент вратата на автомобила го удари.

Водачът на предния автомобил излезе и двамата започнаха ръкопашен бой. Извиках "полиция", опитах се да ги разтърва. В следващия момент от задния автомобил излязоха още един мъж и две жени", започна разказа си полицай Апостолов. 

"После видях, че пред автомобилите са спрели два полицейски автомобила. Благодаря на колегите от СОТ и Трето районно, че са видели ситуацията и са реагирали. Аз нямаше време да подам сигнал. Колкото и несериозно да звучи, аз трябваше да реагирам мигновено. Нямаше как да стана безучастен", разказа още той. 

От 25 години съм полицай, в системата на МВР и военните структури имам още две, разкри Апостолов. 

По думите му, нарушителите, след като са видели, че полицаите са станали повече, са успокоили обстановката.

"Взехме им личните документи. Гражданинът в предния автомобил беше неадекватен, като зашеметен, викаше. Докладвах по радиото за случилото се и поисках съдействие за да се направят тест за наркотици. Колегите Каленски и Симова мигновено се отзоваха на сигнала", разказа още Апостолов. 

Оказало се, че водачът на задния автомобил е бил отрицателен, но пробата на господина от предния автомобил е показала положителен резултат на канабис, амфетамини и метаамфетамини. 

Полицай Елена Симова на свой ред разказа как точно са били предложени парите. 

"Опита са да ни подкупи след положителната проба. Ние го задържахме. Сложихме го задната седалка на нашия автомобил. Той беше с белезници и започна да се оплаква, че го стягат, започна да вика, да издава стонове.

Помолих колегата да ги охлаби. В този момент той седна до него на дясната седалка, видях как бърка изпод дрехите и пуска пачките с банкноти на земята. Бутна ги с крак към колега и каза, че това е за нас. Реагирахме на момента, казахаме на началника, извикахме група", разказа тя. 

Златният часовник, който е бил на ръката, му е бил предложен впоследствие, докато сириецът е бил воден за кръвна проба във ВМА. 

"Като го съпровождахме заяви, че има скъп часовник и още пари, само да го пуснем и да му върнем книжката защото е много важно", уточни Апостолов. 

По думите му въпросното лице е сирийски гражданин, който постоянно е твърдял, че има транспортна фира и че личният му документ му е много важен, Какъв той е в действителност ще се установи в хода на разследването, отбелязаха полицаите. 

"Случва се, водачите всячески да се опитват да се измъкнат от наказания. Когато видят, че нещата опират до безизходица, когато има извършено престъпление, както в случая с наркотици", сподели полицай Алек Каленски. 

                                                          

"Тази сума е колосална в цялата история на МВР, тази сума е прецедент", подчерта полицай Симова.  Тя смята, че не е добре родителите да плашат децата с полицаите, а обратното.

Инспектор Любомир Апостолов заяви, че с действието си са показали, че в МВР работят достойни служители. “Свършихме си работата по закон“, каза той. 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук