Един от задържаните за катастрофата в Бургас е на 15 години, казва се Омар и е част от бежанския център в Харманли. Установено е, че е напуснал центъра на 22 август. Уведомена е полицията, за да се обяви за издирване. Това заяви на брифинг Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците.

По думите ѝ от 22 август мъжът не се е връщал в центъра и не се знае къде е той, не е ясно и дали той е управлявал автобуса, малолетен е, на 15 години. Бил е придружен с двама братя, пълнолетни, следите им се губят от март месец.

Ексклузивна СНИМКА на един от виновниците за кошмара в Бургас

"Момчето е подало молба в началото на юни за събиране на семейство, родителите му са в Турция, на 23 юни е получил разрешение за събиране. След създалите се обстоятелства тази процедура ще бъде прекратена", допълни Мариана Тошева, цитирана от БНТ.

Тя уточни, че всяка вечер след 22 часа, след като се затвори центърът, се проверява дали всички хора са в стаите си или на територията на центъра.

Ето го каналджията, прегазил безцеремонно и убил двамата бургаски полицаи с автобус

"Има 700 човека в центъра. Другото лице, за което ни съобщиха е, че през 2014 година бежанец с хуманитарен статут от Сирия, последен известен адрес някои казаха, че е в София, други казаха Стара Загора, той не е регистриран в някои от центровете", добави Мариана Тошева.

Както БЛИЦ съобщи, около 5.00 часа тази сутрин автобус с мигранти се вряза в павилион и патрулен автомобил по време на преследване с полицията в Бургас. Загинаха двама полицаи, преследвали автобуса с мигранти.

Общо петима са вече задържаните след тежкия инцидент от днес, при който загинаха двама служители в Бургас.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук