Автобусът, пълен с мигранти, който участва в бясна гонка с полицаи в Бургас, е бил обявен за продажба. За това алармира читател на БЛИЦ, който се свърза с медията ни. 

Оказва се, че превозното средство е обявено за продан в известен сайт. 

Междувременно регионалният сайт 24rodopi.com твърди, че превозното средство е било собственост на кърджалиец, който дерегистрирал возилото и го продал за скрап на харманлийска фирма.

„Продавачът е коректен. Освобождава се от стария автобус и го продава за отпадък на харманлийската фирма. Именно там става шашмата. Автобусът там е препродаден на друга фирма и след това се използва от трафикантите на хора“, разкри запознатият с прехвърлянията на собствеността източник.

"Докато беше собственост на колегата, автобусът бе използван за легална дейност. Той беше дерегистриран в КАТ-Кърджали, и продаден за старо желязо, но в Харманли е извършена друга продажба и возилото отива в ръцете на каналджиите", отбеляза друг източник.

"Вирджиния Н" е транспортна фирма, която след 2019 година попада в категорията на "скромните" в бранша, преди това е имала много успешни периоди. Това споделя транспортен бос.

Оборотът й за 2019-та е едва 163 хиляди лева. Едноличното дружество с ограничена отговорност е регистрирано в Кърджали, на булевард "България" бл. 21. На същия адрес са регистрирани 32 фирми

БЛИЦ припомня, че по непотвърдена информация превозното средство, в което е имало 48 мигранти, се е придвижвало с фалшиви нидерландски номера. По информация на БЛИЦ водачът е бил сириец. 

Преди минути вътрешният министър Иван Демерджиев разкри, че вече има задържано по случая лице, но то не е български гражданин.

Във връзка с катастрофата по-рано бяха задържани двама души. Единият е собственикът на фирмата, продала преди дни автобуса. Вторият има отношение към превозването на мигрантите, съобщиха от полицията в града. 

Около обяд в района на Първомай е задържан и трети съпричастен към случилото се.

БЛИЦ припомня, че около 5 часа в четвъртък сутрин след гонка автобус с мигранти се вряза в полицейски автомобил, а на място са загинали двама униформени. Това за Йордан Илиев и ст. полицай Атанас Градев. Първият оставя годеница, с която живеел заедно. Тя е репортерка на най-голямата бургаска медия - flagman.bg - Светлозара Кидерова.

По първоначални данни автобусът с бежанците не е спрял на две стоп палки и е бил подгонен още от Малко Търново. 

Според окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев става въпрос за съзнателен, целенасочен, умишлен акт при врязването на автобуса в полицейския автомобил.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!