Рентгенологът д-р Иван Димитров, който на 2 март 2018 г. застреля в двора на дома си крадеца Жоро Джевизов – Плъха, се е опитал да измие барутните частици от ръцете си с препарат. След това със свой приятел е обикалял квартала, за да търси ранения крадец и е изхвърлил пищова „Валтер“, който не е бил законно регистриран, в кофа за смет до Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив.

Оръжието на убийството така и не е открито и до днес, въпреки че първоначалните версии бяха, че Докторът го е метнал в Гребния канал.

Водното съоръжение бе претърсвано на два пъти от водолази, но те не откриха нищо. Версията как го е изхвърлил в кофа за боклук до университета, стана ясна по време на съдебното заседание в Окръжния съд в града, пише "Монитор". 

Д-р Димитров се изправя за пореден път на подсъдимата скамейка, тъй като делото бе върнато от Апелативния съд на по-долната инстанция заради допуснати процесуални нарушения. Първата му присъда бе условна, а докторът бе обвинен за убийство при превишаване на пределите на неизбежната самоотбрана и за незаконно притежаване на оръжие.

Един от основните свидетели в съдебния процес – лелята на Доктора – Цветана Тодорова, е починала. След случилото се възрастната жена се разболя от рак и си е отишла на 4 февруари. Тя не бе разпитвана по време на втория процес срещу племенника й поради заболяването си и невъзможност да присъства на делата.

Съдът взе решение да заличи името й от списъка със свидетели.

„Веднага след получаването на сигнал за намерен труп, бях изпратен на мястото със свои колеги“, разказа разпитания свидетел Асен Усузов, който е бивш разузнавач от Второ районно в Пловдив. Той и колегите му открили свидетелка, която чула стрелбата и виковете в нощта на убийството.

Полицаите намерили камери за видеонаблюдение, изискали записите и видели как д-р Иван Димитров обикаля квартала с пистолет в ръка. Така стигнали до неговия имот, в двора на който намерили разбит гараж със следи от куршуми, част от проектил на земята и гилзи.

Пистолетът не намерили, но при разпита си тогава докторът признал, че е изхвърлил оръжието в контейнер за смет. По думите му Валтерът имал нумизматична стойност. Именно Усузов разказа пред съда, че след като е изхвърлил пищова, рентгенологът се опитал да почисти ръцете си от барутните частици с някакъв разтвор.

Бившият полицай преразказа думите на лекаря, който им обяснил, че стрелял предимно във въздуха. След това им казвал, че е стрелял и в земята, тъй като е видял искри и предположил, че куршумът, убил Плъха, е рикоширал. По думите тогава на доктора той не знаел, че е убил крадеца.

Процесът на 10 март продължи с разпит на свидетели.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ