30-годишният пандизчия, който нападна друг в Бургаския затвор, е изтърпявал тежко наказание за престъпление. Стефан Петков, който е родом от Сливен, е влязъл зад решетките заради нападение над касиерка в Бургас от 2021 година, пише Флагман бг.

Той отправил тежки заплахи към жената заради бутилка евтино уиски и замахнал с юмрук към лицето ѝ. Бил е настанен принудително в затвора по-малко от година след атаката, а престъплението му го категоризира по много специфичен член от Закона за изпълнение на наказанията - чл. 60.

Според него, в наказателните институции могат и би следвало да се обособяват отделения за настаняване на лишени от свобода с висока степен на обществена опасност, страдащи от алкохолизъм или наркомания, както и лица с психически разстройства или уязвими такива с оглед на тяхната, както и безопасността на останалите.

Мъртвият затворник е Илия Маркуча, лежал за брутално убийство на жена си

В този смисъл е неясно какво опасният Стефан Петков е правил заедно с останалите затворници и то в такава близост, че да е успял да посегне на някого.

Той е трябвало да бъде в съвсем друга зона, каквато има обособена в сградата. Със сигурност обаче е ясно, че по време на спречкването двамата са били един до друг, а в близост е имало двама надзиратели, които като чули свадата веднага се намесили. Явно обаче е било късно.

 

Неизвестно как и защо 66-годишният Илия Маркуча вече лежал на земята. Извиканият медик само констатирал смъртта на мъжа.

Предстои да бъде извършена аутопсия на трупа, която да докаже по категоричен начин какво точно се е случило.

Защото при първоначалния оглед по тялото на Маркуча не е имало следи от насилие, което да свидетелства, че побоят може да е пряка причина за фаталния край. Една от версиите е, че Илия е получил инфаркт или инсулт вследствие на стреса.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук