Спецакция на СДВР, отряд "Кобра", се провежда на столичния булевард "Александър Малинов". Тя доведе до километрични задръствания в района, както и по булевардите "Брюксел" и "Цариградско шосе", предава Нова тв.

Според информацията задържан е опасен криминално проявен по линия на наркотрафика. 

Снимка: БНР

Според източници на Нова тв, прякорът на задържания е “Зарчето”. 

Снимка: Нова тв

Снимка: Нова тв

Междувременно стана известно за мащабен удар срещу наркотрафика между Южна Америка и Европа с българска следа.

Към момента не е ясно, дали двете събития имат връзка помежду си. 

Италианската полиция залови над 4 тона кокаин на стойност 240 милиона евро. Сред задържаните при международната акция има и двама българи от Перник.

Полицията заяви, че това е една от най-големите по рода си пратки с наркотици, а акцията е тежък удар върху колумбийската групировка "Клан дел голфо".

В схемата за трафик на кокаин за милиони са замесени и двама българи. Единият на 54 години, а другият на 50, криминално проявени, от град Перник. Те са задържани вчера при акция на ГДБОП. Претърсени са три адреса в миньорския град и са иззети доказателства по случая.

Според източници, близки до разследването, единият от мъжете е задържан при опит да напусне страната през летище София. Все още не ясно каква е била ролята на двамата българи в международната схема за трафик на кокаин.

Случаят се разплита, след като разследващите влизат в следите на наркотрафикантите през май миналата година. Тогава италианските власти успяват да проследят 19 поредни доставки.

Така стигат до "важен посредник" в глобалната мрежа за разпространение, както и до голям брой трафиканти.

Доказателствата са събрани основно чрез използването на агенти под прикритие, които са проникнали в организацията, симулирайки, че управляват логистичната част на трафика."

Ключов момент за международното разследване се оказва арестът на лидера на колумбийската групировка "Клан дел голфо" Дарио Антонио Усуга през ноември миналата година. Усуга е сред най-издирваните босове в страната. Той е задържан в северния регион на джунглата Ураба.

Според колумбийската национална полиция групировката е в съюз с пет международни картела и е разпространявала по 20 тона кокаин месечно. Освен в САЩ и Европа, наркотрафикантите са имали пазар дори в Иран, Китай, Австралия и Обединените арабски емирства.

"Това е много важна операция, която ни отне една година. Тя е белязана не само от огромното количество, което заловихме, но и от различните методи на разследване. Използвахме агенти под прикритие, които проникнаха в организацията и по този начин събрахме доказателства, иначе е много трудно да се получат", казва Леонардо Ере.

От своя страна италианските разследващи от североизточния град Триест успяват да разкрият мрежата между производителите от Южна Америка и европейските купувачи, сред които са и мафиоти в Калабрия, район управляван от Ндрангета.

"Разследването продължава едновременно в Колумбия - мястото, откъдето идва наркотикът, както и в други европейски страни, където дрогата е трябвало да пристигне. Ние винаги сме в контакт с колеги от други страни, за да успеем да разкрием връзките между различните организации на купувачите", обясни Антонио Де Николо, главен прокурор на Триест.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!