Българско бебе се търгува в Гърция за 25 000 евро, като цената може да стигне и до 28 000 евро. От тях биологичната майка получава едва от 4000 до 5000 евро. “Ценоразписът” на мафията за продажба на пеленачета стана ясен, след като гръцката полиция арестува нашенец в град Фарсала, съобщава "Труд".


За него имало данни, че е част от международна банда, която набирала български ромки и продавал новородените им деца на бездетни семейства от южната ни съседка.

Нашенецът ще отговаря за посредничество при осиновяване с цел печалба, както и за сформиране на банда. Все още се изяснява в колко случая на трафик е участвал. Разследва се връзката на задържания с арестуван през януари т. г. в южната ни съседка друг българин, за който от 2018 г. имаше издадена заповед за арест.

Дни по-рано - на 5 август, 48-годишна българка беше арестувана на ГКПП “Кулата”- “Промахон” от полицията при опит да напусне южната ни съседка. Тя също имала европейска заповед за арест за трафик на бебета. 48-годишната жена била една от десетките членове на престъпна верига, която намирала млади ромки в България със сериозни финансови проблеми, убеждавайки ги да продават новородените си деца.

Смята се, че центърът на българо-гръцката банда е в Солун. Според разкритията на местната прокуратура гръцки адвокати и лекари-акушери се явяват сътрудници на нашите мафиоти, а служителите на частни клиники за асистирана репродукция действали като “посредници”.

Три са схемите, по които действат трафикантите, казаха антимафиоти.

При едната бременната жена се извежда от България малко преди да роди, настанява се в болница, където остава около месец с детето. После се подписва, че се отказва от него и вписват бебето на гръцки родители.

При другата схема каналджиите уговарят момичетата още в начална бременност. Извеждат ги при гръцки семейства, където живеят до раждането на детето. Често бременността е предизвикана преждевременно с медикаменти.

Третият начин е с извеждане на бебета, родени у нас. В Гърция майките се подписват, че се отказват от родителските си права. Колкото е по-здраво и по-хубаво детето, толкова цената му е по-висока, казаха спецполицаи. Някои от бременните жени пък проституирали в Солун.

Преди години повече от от българките били наемани в Варненско и Добричко. Напоследък “майките” са от селата край Плевен, Стара Загора или Видин.

Сумата между 25 000 евро и 28 000 евро се покривала от осиновителите и включвала разходи за пътуване и издръжка на бременните жени. От 2500 до 3000 евро били за адвокат, от 1500 до 3000 евро са разходи за хоспитализация на родилката. Останалата част от парите се разпределят между трафикантите.