Изпълняващата длъжността ръководител на Спецпрокуратурата Валентина Маджарова даде брифинг, на който огласи за голям удар на ведомството.

Заловихме около 400 кг. хероин, като стойността му възлиза на около 25 млн. лева. Веществото е открито докато е изкарвано от мраморни плочи.

"Има е тайник в самите плочи. В плоча е имало между 3-4 кг. вещество", заяви Маджарова. 

"Пробата е с доста високо съдържание на хероин. Стойността произлиза на около 25 млн. лева", каза тя.

"Този хероин е бил предназначен за Западна Европа. Българският пазар просто не може да поеме такова количество хероин", уточни тя.

"Митническата пратка е била освободена, поета от конкретно лице и е насочена към Сливен. За целта е било наето голямо хале, където наркотикът е изваден от мраморните плочи. Това е била ролята на България. Наркотикът пристига по море в този вид, в плочите. Тук е трябвало да се извади от този вграден мрамор и вече по сухопътна граница да продължи към Западна Европа", обясни Маджарова.

"Касае се за престъпна дейност извършена от чужди граждани. Има замесено и юридическо лице, но и то не е от български произход", добави тя.

"Спецпрокуратурата наблюдава това досъдебно производство от 4 месеца. Искам да благодаря за добрата логистика на Главна дирекция за Борба с организираната престъпност, на ДЕА, на Агенци‘ „Митници“ и Европол", обяви Маджарова.

Задържани са две лица, на които са повдигнати три обвинения - за участие в престъпно сдружение, за трафик на високорискови вещества и държане на такива.

"Лицата са с чисто съдебно минало, не са на младежка възраст. Не можем да твърдим, че е извършено покрай някакъв вид увлечение. Възрастта е солидна. Гражданите не са постоянно пребиваващи у нас", завърши тя.