Украинският гражданин Юри Щонда, който е обвинен в обир от жилището на бургаско семейство, при който отмъкна 4000 лева, 4500 евро, златни накити, 4 броя мъжки часовници, две бутилки колекционерско уиски и други вещи, не иска да бъде пратен зад решетките, предава Флагман бг.

Признава престъпната си дейност, но иска да бъде под домашен арест с електронна гривна и да празнува рождения ден на дъщеря си, която днес ставала на 9 г. Това стана ясно в съдебната зала на Районния съд в Бургас по време на гледане на мярката му за неотклонение.

 Според събраните до момента доказателства обаче Юри е действал доста професионално - наблюдавал е няколко дни жилището в жк. "Изгрев", научил  битовите навици на бургаското семейство, паркирал си  Реното пред блока и най-нагло се е качил в апартамента и започнал да изнася имуществото.

Снимка: Флагман бг

Още повече, показал е и професионални умения на крадец - вратата на апартамента не е била разбита, успял е да врътне патрона със специални шперцове, които по-късно са намерени в квартирата му.

Юри Щонда влезе в наведена глава в съдебната зала, не искаше медиите да го снимат и да присъстват на заседанието 

Прокурор Христов посочи, че украинецът трябва да бъде задържан под стража, тъй като в момента не работи, пристигнал е преди няколко месеца в България и реално не е трайно обвързан с държавата ни.

Снимка: Флагман бг

Имало реална опасност да извърши друго престъпление или да се укрие, предвид че го грози присъда до 10 години затвор.

В съдебната зала стана ясно, че Юри живее с двете деца - на 6 м. и на 9 г. и съпругата си във Варна. Нямал други противообществени прояви у нас.

Пред съдебния състав украинецът изрази съжаление за случилото се: "Извинявам се на пострадалите лица. Ако съдът ми се довери, аз няма да избягам никъде. Дъщеря ми днес има рожден ден и става на 9 години. Моля за домашен арест на адреса ми във Варна".

Всеки момент ще стане ясно дали съдия Митев ще го остави в ареста или ще наложи друга мярка за неотклонение.