Телефонът на зверски убитата Виктория Маринова в Русе е бил изключен в 11,25 часа в събота. По същото време младата жена е спортувала на бетонната алея край река Дунав и това е най-вероятният час, в който е извършено жестокото престъпление.

Трупът на 30-годишната красавица, която бе административен директор и водещ на предаване в регионалната телевизия TVN, бе открит същия ден около три часа по-късно от гражданин в обрасла с растителност зона до алеята. Младата жена най-вероятно е била със слушалки на ушите, докато е бягала, и нападението е дошло изневиделица, поради което не е могла да реагира. Като съвременен човек постоянно поглеждала и комуникирала чрез телефона си, а още повече че е имала и много приятели и познати. Затова за близките й било необичайно, че не могат да се свържат с нея, пише "Монитор". 

Мобилният телефон на Виктория, който не бе открит край трупа й, все още не е намерен. Той не е бил включван въобще след 11,25 часа, за да се улови от устройствата местонахождението му, което би помогнало много на разследващите. Не са намерени и другите липсващи вещи – очилата, ключовете на автомобила, с който Вики се е придвижвала този ден, както и част от дрехите й.

До понеделник вечер нямаше задържан за убийството на младата жена. Същият ден в Русе пристигнаха главният прокурор Сотир Цацаров и вътрешният министър Младен Маринов, за да се срещнат с разследващите полицаи и прокурори, работещи по случая. Според Цацаров обаче няма категорични данни убийството на 30-годишната жена да е свързано с работата й като журналист, нито с разследването на „Бивол“ срещу Джи Пи Груп, каквито твърдения бяха лансирани в деня на убийството.

„Не можем да кажем, че версията, която е свързана с изпълнението на работата й като журналист или с оглед на предавания, тематика е определяща или не представлява определяща версия. Може да бъдете сигурни в едно – нито от нас, нито от колегите в Русе тази версия се изключва“, поясни главният прокурор. Той допълни, че напредъкът по разследването на убийството е свързан с резултати от ДНК експертизи, както и от други експертизи. Главният прокурор, в отговор на въпрос, коментира и докъде е разследването срещу Джи Пи Груп, като посочи, че то вече е довело до запор на 14 имота на фирмата. Вътрешният министър пък каза, че не е открито съвпадение по взетите ДНК проби.
„Ако имахме съвпадение, щяхме да го съобщим веднага и щяхме да сме задържали извършителя. Работим в тази посока.

"Институтът по криминология е в пълни обороти, всички находки, които се изземват, незабавно се изпращат за експертиза“, поясни Маринов. Той допълни, че екип от Института по психология прави всичко необходимо, за да добие достатъчно информация и да се направи психопрофил на лицето, извършило убийството. Работи се по версията както за случайно събитие, извършено от човек, който е с психически отклонения и със силно изразен полов нагон, но не се изключва и версията за планирано действие също от такова лице или по личен мотив.

В същото време убийството предизвика широк международен отзвук, като на пресконференция говорител на Европейската комисия обяви, че ЕК очаква бързо и задълбочено разследване, което да изправи виновниците пред правосъдието и да изясни дали това нападение е било свързано с работата на Виктория Маринова. „Трябва да направим необходимото, за да могат журналистите в безопасност да дават безценния си принос за демократичните ни общества“, коментира говорителят. Говорител на германското външно министерство също излезе със становище, като посочи, че е „наложително да има бързо разследване и ужасното събитие да бъде разкрито колкото се може по-бързо“. Докато официалните реакции на чуждите институции бяха, че първо трябва да приключи разследването, за да стане ясно доколко и дали убийството е свързано с работата на тв водещата, не липсваха и по-крайни изказвания, като членът на ЕП от партията на Зелените Свен Гиголд стъпи директно върху твърденията, че трагедията е свързана с професионалния живот на Виктория Маринова и призова Европейския парламент да изпрати делегация в България. Убийството бе широко отразено и в редица западни медии.

Докато едни акцентираха главно върху професионалния живот на Маринова, медиите в Италия цитираха становищата на българската полиция, като подчертаха, че има всякакви версии, в това число и зверското посегателство върху живота й да е свързано с обикновен сексуален маниак или любовна драма.

Независимо от причината престъплението потресе русенци със своята бруталност. Виктория е майка на седемгодишна дъщеричка, която тази есен тръгна на училище. Двамата със съпруга й са си поделили грижите за момиченцето, което е много възпитано и интелигентно, въпреки че наскоро са се разделили. Близките на убитата жена са решили да кажат на детето, че майка му вече е звездичка на небето.

Бетонната алея край Дунав, където Вики е спортувала, често е безлюдна. Тя е с дължина около 3 километра и няма видеонаблюдение. Младата жена често е ходела да тича там, за да поддържа добра форма.
 
Колеги на тв водещата: Не спекулирайте със смъртта й
„Никой не заслужава толкова жестока смърт, но и професията ни не заслужава такава манипулация! Всяко нещо трябва да има граници и мярка“. С този призив колеги от Русе на убитата тв водеща Виктория Маринова призоваха да се сложи край на спекулациите, че младата жена е убита заради работата си.

„Колежката, Бог да я прости!, никога не е имала амбиции за каквото и да е разследване. Не беше красиво от страна на колегите така да я използват по простата причина, че работата й е в интернет - цялата. Предаването за лайфстайл "Подиум" не е разследваща журналистика и не е имало претенции да бъде. Нямам идея защо се възползваха от момичето - беше чувствителна и с добро сърце. Чобанов и Биволъ прекалиха просто“, написа в социалните мрежи русенската кореспондентка на БНР Ася Пенчева.
Реакциите на колегите на Маринова идват в отговор на спекулативните твърдения, разпространени от сайта със съмнителна репутация „Бивол“, че младата жена е убита заради тяхно разследване. Доказателство в тази насока досега не е открито, въпреки това сайтът буквално наводни новинарския поток у нас и в чужбина с категоричното твърдение, че Маринова е станала жертва на работата си в телевизията.

Много близки до Виктория хора също са на мнение, че e твърде малко вероятно престъплението да е извършено заради работата й в телевизията, а и освен това тя никога не се е занимавала с разследваща журналистика. Жената не е споделяла с никого, че е била заплашвана, нито пък поведението й с нещо е подсказвало, че се страхува. Телевизията TVN се създава по инициатива на съпруга й Свилен Максимов, който е и шеф на фирмата за телекомуникационни услуги „Нетуоркс“. Първите новинарски емисии са от есента на 2013 г., а първото предаване на Виктория „Подиум“ е отпреди 2-3 години. Първоначално темите са за мода, за здравословно хранене.

Преди това Вики никога не се е занимавала с журналистика и по-скоро интересите й са били свързани с модата. В по-ранни години е участвала в конкурси за красота, а заради перфектната си външност е канена да представя дрехи на фирми за модни облекла и това тя е правила и след като е започнала да води предаването.

Преди 2-3 години е споделила, че иска да има свое светско предаване в TVN и съпругът й я подкрепил. Преди да стартира „Подиум“, е ходила на обучение в София и Варна, участвала е и в курс по журналистика, организиран в Русенския университет за работещи в телевизията, който така и не бил финализиран.

Предаването „Детектор“, което е решено Вики да води от септември т.г. след закриването на „Подиум“, е било излъчвано в телевизията преди като външна продукция, но водещ е бил друг журналист. В изданието му на 30 септември гости са Димитър Стоянов от „Бивол“ и румънецът Атила Биро, които бяха задържани в полето край Радомир, но с тях разговаря друг работещ в телевизията. Виктория само представя анонса и според дългогодишни репортери в Русе това не може да се нарече разследваща журналистика и тиражираната версия, че е отнет животът на разследващ журналист, е несъстоятелна.

В Русе запалиха свещи
Бдение със свещи в памет на Виктория Маринова в Русе в понеделник вечер пред Паметника на свободата в центъра на града беше организирано от колеги и близки на убитата. В съобщение, публикувано от телевизия TVN, в която Маринова беше административен директор, се посочва, че желанието на организаторите е по този начин да изразят своето нежелание да живеят във все повече стежняващата се атмосфера на страх и безсилие срещу ширещата се престъпност и срещу неспособността на институциите да се справят с нея.

„Всеки от нас е можело и може да е на нейно място… Нека не толерираме престъпността във всичките й форми, но нека имаме и хигиена – душевна, морална…!“, пише в позицията на телевизията.

В бдението тази вечер се включиха хиляди. Площад „Свобода“ почерня от народ, а пред портрета на Вики, поставен на Паметника на Свободата, хората оставяха цветя и палеха свещи. Дойдоха както познати на Вики и на семейството й, така и хора, които не са я виждали, но са потресени от бруталността на престъплението.

„Аз лично не я познавам, но в Русе сме достатъчно обединени и съпричастни хора. Виктория е е една от нас и идването ни тук е израз на защитата на правото ни да се разхождаме спокойно по кея, а и на другитне места в града. Не искам да мисля за версиите, гледам фактите, такива каквито са - млада красива жена с мисия в живот. Тя ни обединява, за да си защитим правата“, каза русенката Светлина.

Мъж, дошъл заедно със съпругата си, каза, че е потресен от случилото се с младата жена. Разказа, че детето му учело в едно училище с дъщеричката на Виктория. Не се е познавал лично с нея.
„И аз тичам, спортувам, същото може да стане с мен, с детето ми. Тази несигурност ме възмущава. Тази алея, на която тя е тичала, не е направена както трябва да бъде за един град като Русе – невзрачна, а вече и страшна“, каза русенецът Начко Начев.

Ангажирани граждани, водени от желанието да подпомогнат полицията в разследването, пък организират във вторник сутринта претърсване на района, където е извършено зверското убийство. Целта е да се издирят евентуално пропуснати при извършения от полицията оглед следи или улики, които биха могли да подпомогнат разследването. Началото е в 10 часа сутринта, на лобното място на Виктория на крайбрежната ивица под тенис кортовете в Парка на младежта.

„Сега целият свят гледа НАС! Нека покажем, че сме граждани! Ако видиш нещо, ако чуеш нещо – бъди гражданин и КАЖИ НЕЩО!", апелират близки, приятели и колеги на Виктория.
ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ