Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург се произнесе по жалбата на капитана на спасителния кораб на мигранти Sea-Watch 3, като призна правото на Италия да не приема хуманитарния кораб със спасени мигранти на борда, предадоха информационните агенции.

Корабът, който е бил в Средиземно море в продължение на 14 дни, поиска да акостира на италианското крайбрежие. ЕСПЧ отхвърли искането на екипажа на кораба да акостира в Италия. Съдът аргументира решението си с факта, че италианското правителство вече е позволило на най-уязвимите пътници, включително бременни жени и деца, да слязат на италианския бряг.

На 12 юни корабът спаси 53 души край бреговете на Либия. Оттогава италианските власти позволиха на 11 от спасените мигранти да слязат на италианския бряг по медицински или хуманитарни причини, но отказват да приемат останалите.

Италианският вицепремиер и вътрешен министър Матео Салвини призова германската неправителствена организация Sea Watch да ги отведе в Холандия, тъй като техният кораб плава под холандско знаме или в Германия.

Той даде да се разбере, че каквото и да беше решението на ЕСПЧ, позицията нямаше да промени.
Ако нарушава инструкциите на италианските власти, корабът би бил глобен от 10 до 50 000 евро.