Вторият мандат също беше върнат на президента Румен Радев. Предстои той да връчи третия на избрана от него политическа сила. 
 

Вървим ли към предсрочни избори?
 
"Всичко зависи от разговорите с "Има такъв народ". Виждаме, че там текат някакви процеси. Усещането е, че се формират различни позиции и групи. Няма усещане за пълна монолитност и единствено от постовете на Трифонов да съдим за това, което се случва. Това е единственият шанс през тази седмица, защото аритметиката не излиза иначе. От "партиите на протеста" зависи през тази седмица дали ще успят да се договорят и да получат някакъв вид подкрепа от ИТН". 
 
Това заяви политологът доц. Татяна Буруджиева в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"Българският парламентаризъм е в действие. Безумието ражда някакъв вид интерес в българската политика, защото до този момент всичко беше ясно, сега - нищо не е. Няма да има кабинет - ще отидем към предсрочни избори, освен ако Трифонов не се отметне по някакъв начин", посочи политологът Слави Василев.
 
Доц. Буруджиева изтъкна, че при една хипотеза за бъдещ кабинет, ситуацията е сложна, тъй като партиите са малки и крехки, и подчерта, че  трудно може да се говори за нещо, което може да функционира.
 
"Толкова са малки партиите, които ще формират този хипотетичен кабинет, че тази разправия кой е отговорен за различните неща, ще пречи вместо да помага. Отговорността за съставянето на кабинета ги раздели. Можем да си представим отговорността за функционирането. Отговорността за функционирането на НС ги раздели. Цял месец те изобщо не тръгнаха към съставяне на комисии", добави тя.
 
А относно това на кого президентът ще връчи третия мандат, Василев уточни:
 
"Логиката сочи, че БСП ще е получателят на един такъв мандат. Президентът каза, че нищо все пак не е решено. "Партиите на протеста" не знаят какво се случва. Навлезли сме в период на постоянен предизборен цикъл", посочи той.
 
По думите му партиите освен, че гледат да се представят като отговорни пред избирателите, че са готови да участват във формирането на власт, но и и си пазят гърба от консенсуса.
 
"Ако отидем към предсрочни избори, и ако избирателите се отдръпнат от ИТН, бихме могли да имаме по-различна конфигурация. Голямото обобщение е, че след оттеглянето на Борисов, парламентаризмът не може да роди консенсус, защото българският политически живот, както и гражданите, са фрагментирани в решенията си. Навлизаме в един период на относителна нестабилност", категоричен е Василев.
 
Доц. Буруджиева се съгласи, че влизаме в нестабилност, и че следващите избори няма да родят нещо по-различно.
 
"Въпросът за властта остава отворен. Докато партиите не осъзнаят, че избирателите се интересуват от тях по време на избори, от гледна точка на различието, но когато са в парламента, те се интересуват от възможността им да работят заедно", добави тя.
 
Политолозите са на мнение, че президентът е в много тежка ситуация, тъй като "партиите на протеста" поставят пред него редица условия.
 
"Народопсихологията кара парламентът, който е колективен орган, да не произвежда колективни решения за хората, превръща парламента в орган на колективна безотговорност. Неуспехите са много, всички партии затова са в режим на взаимно обвиняване. За ИТН всички партии на протеста са предатели, за БСП са недиалогични", подчерта Василев.
 
"Не е проблемът в това, че има грешки и не знаят откъде да започнат партиите. Големият проблем е, че партиите са твърде малки, крехки. Проблемът на партиите е, че тях ги е страх да поемат риска да сгрешат, защото една грешка за тях ще е фатална", коментира доц. Буруджиева.