Към момента в света има повече от 90 000 потвърдени случаи на респираторен коронавирус (COVID-19) според електронна програма, създадена от инженерната школа на Университета „Джон Хопкинс“ в Балтимор, Мериленд, пише bg-voice.com

От тази бройка малко повече от половината – близо 45 600 души, са се възстановили от вируса. Но повече от 3000 души са загинали.

Вирусът се е разпространил в 73 страни. Според друга подобна статистика на лекар от Ню Йорк, публикувана на сайта Worldometer, състоянието на 17% от заразените е сериозно или критично.

Коронавирусите като цяло се разпространяват чрез близък контакт – обхват от около 3 до 6 фута (1 до 2 метра). Вирусът се разпространява главно чрез болен човек, който кашля или киха срещу някого, каза д-р Кати Лофи, здравен служител в щата Вашингтон.

Човек също може да се зарази чрез контакт с частици от вируса, попаднали върху повърхността на някакъв предмет. Според някои становища на медиците новият коронавирус може да оцелее на повърхности извън тялото 9 дни.

Ако заразен човек кихне или кашля близо до предмети с твърди части или повърхности (плотове или дръжки) и частици от неговата слюнка попаднат върху тези предмети, когато друг човек докосне тези повърхности и разтрие очите или носа си, може да се разболее.

Специалисти в САЩ предупреждават също, че болестта, която може да бъде предадена от хора, които дори не проявяват симптоми, може да се разпространи сред 70% от световното население. Здравните служители по света работят не само за установяването и лекуването на болните, но и за да изучаването на характеристиките на новия вирус, които го правят уникален.

От една страна, има признаци, че децата не боледуват толкова често от него, колкото възрастните – показател, често наричан „честота на атаките“.

„Това, което виждаме, е по-висок процент на атаки при възрастни, отколкото при деца“, казва епидемиологът на СЗО Мария Ван Керхове, като се позовава на изследвания, събрани от съвместен екип на СЗО в Китай, работещ върху коронавируса.

Общият брой на болните в САЩ достигна 100

Засегнати са 13 щата, в повечето от които живеят хиляди българи – Вашингтон, Калифорния, Тексас, Илинойс, Ню Йорк, Масачузетс, Роуд Айлънд, Джорджия, Флорида, Небраска, Уисконсин, Аризона.

Първият случай беше в щата Вашингтон – недалеч от Сиатъл, където живеят много наши сънародници. Първият смъртен случай също беше там – в събота. Много бързо, до понеделник, жертвите там станаха 6. Четири от случаите са регистрирани в старческия дом Life Care Center, на 17 км (11 мили) от Сиатъл. В момента той е затворен.

След бързото влошаване на ситуацията служителите на агенцията за бедствия (FEMA) се подготвят да издадат „декларация за спешни случаи при инфекциозни болести“. Когато президентът Тръмп я обяви, агенцията ще осигури допълнително финансиране за засегнатите райони.
В Чикаго много българи изтръпнаха, като научиха, че двама от заразените се лекуват в болница в предградието Арлингтън Хайтс, защото живеят или работят там.

Опасността от вируса за някои от тях надвисна още повече, когато в понеделник стана ясно, че учители, служители и деца в няколко от началните училища в квартала са били в контакт с потенциално заразен. В тези училища (Dryden, Ivy Hill, Greenbrier и Olive Mary Stitt) учат и българчета.

Заразата може да дойде от детегледачка, която има близки, които са лекували един от болните със COVID-19 в болницата. Тя е общувала със служители на тези училища. Засега детегледачката и персоналът или децата не са показали симптоми на коронавирус, но няколко възрастни и деца се изолираха в домовете си в доброволна карантина.
 
Майка на българче, което посещава Dryden Elementary, заяви, че е много притеснена, но от училищния район не са дали повече информация. Според нея има твърде много паника, но недостатъчно мерки.

Други българи в Чикаго споделиха във фейсбук, че в някои от магазините се забелязва изчерпване на продукти като вода, месо и тоалетна хартия.

Вицепрезидентът Майк Пенс, който отговаря за контрола и овладяването на разпространението на епидемията в национален мащаб, заяви, че ситуацията е под контрол и хората не бива да се поддават на паника.

В същото време изглежда държавната агенция за контрол и превенция на болестите спря да брои случаите със заразени, а също и броя на умрелите. Поне това се вижда от уебсайта им. Анализатори коментират, че това може са означава, че служителите се подготвят за масова епидемия.