Семейството на американеца, убит със стрели от диво племе на индийския архипелаг Андаман, заяви, че прощава на убийците му. В свое изявление те посочват, че Джон Алън Чау „обичаше бог, помагаше на нуждаещите се и не изпитваше нищо друго освен любов към жителите на остров Сентинел“, съобщава Би Би Си.
 

27-годишният Джон Алън Чау е бил откаран от рибари с корабче до остров Северен Сентинел, който е част от отдалечения Андамански архипелаг. Той е бил убит в средата на ноември.
 


Седемте човека, които му помогнали да стигне до забранения остров Северен Сентинел, са били арестувани. Властите обявиха, че вероятно ще са необходими няколко дни за откриване на тленните останки на американеца.
 
Известно е, че Чау е искал да разпространи християнството сред племето на острова, което не е цивилизовано и е изключително опасно. Затова и посещенията там са забранени. Извършителите на убийството няма да бъдат подвеждани под съдебна отговорност.
 
Семейството му посочва, че той е решил да отиде там по своя собствена воля. Те настояват и за освобождаването на арестуваните рибари, закарали го до острова.
 


 
Индийските власти са изпратили хеликоптер и кораб, за установят мястото, където е станало убийството. По думите на шефа на полицията на островите Андаман и Никобар, това е изключително трудно, тъй като разследващите спазват значителна дистанция от брега и туземците.
 
Чау на няколко пъти правил опити да стигне до острова. В последното си пътуване той го доближил с рибарски кораб, а до самия бряг гребал сам с кану. В момента, в който стъпил на острова, бил нападнат с лъкове и стрели.
 
По време на предишното си пътуване, когато той отново стигнал до брега, бил чут да вика на туземците: „Аз съм Джон, обичам ви и Исус ви обича“. Един от местните жители го прострелял със стрела, която пробила и водоустойчивата му Библия.
 
В последното си съобщение до семейството си Чау написал: „Вие може да си мислите, че съм луд за всичко това, но аз мисля, че си струва да представя Исус на тези хора. Господи, не искам да умра“. Взел със себе си ножици, безопасни игли и футболна топка като дарове за племето. Заявил, че ще „установи царството на Исус на острова. Не обвинявайте местните, ако бъда убит“.
 


 
Сентинелците са сред малкото съществуващи народи, останали изолирани от външния свят. И те са решени да не променят това.

Тяхната изумителна и плашеща история както и редки кадри, заснети на острова им, вижте на pochivka.blitz.bg! 

Превод и редакция: БЛИЦ