Средният изток и Южна Америка са новите топ дестинации за пътувания на българските туристи. Най-предпочитани са Китай, Хонконг, Южна Корея и Виетнам. Това съобщи проф. Румен Драганов, директор на Института за анализи и прогнози в туризма.
Според проф. Драганов на все по-голям интерес се радват и дестинации като Аржентина, Бразилия и Перу. Пътуванията обаче се организират по-трудно от туроператорите, а групите като по правило не надхвърлят повече от 20 души. Според Драганов обаче
има отдръпване на туристите от дестинации като Египет заради поредицата атентати там в последните няколко години.

Според Йоана Алеексова, мениджър в голяма туристическа агенция, за ваканция най-екзотичните дестинации са Сейшелите, Малдивите, Доминиканска република, Бора Бора, Куба, Мавриций, Бали и Занзибар, пише "Монитор". 

Има значителен интерес и към предлаганите комбинирани програми от културно-познавателни маршрути и ваканция на екзотично място. Бестселърите са Индия, Шри Ланка и Малдиви; Сингапур, Куала Лумпур и Бали; Сингапур, Куала Лумпур и Малдиви; Виетнам, Камбоджа, Лаос и остров Пукет.

Други водещи в продажбите програми в последната година са Москва и Санкт Петербург.

В последните години голям интерес проявяват български туристи и за дестинации като водопада Игуасу в Южна Африка с възможност да се види водопадът Виктория, Индия и Непал, и Япония, обясни Алексова в интервю за Еconomic.bg.
Все повече БГ туристи залагат като дестинация и на Мароко. Програмата е различна, тъй като включва Мароко с имперските столици и възможност туристите да се докоснат до пустинята с опция за сафари и нощувка в берберска палатка.  Дубай също е харесвана и желана дестинация за групови пътувания и тази година има бум в продажбите.  Голям е броят и на записванията по груповите пътувания до Израел и Израел в комбинация с Йордания.

Според Румен Драганов в дните около националния празник 3 март са пътували около 240 000 българи 40 000 от които в чужбина
Този път нашенците са заложили на патриотичния туризъм, като са напълнили хотелите в Централен Балкан около честванията на връх Шипка, както и в Стара Загора и Плевен. Голяма част от туристите ни обаче са се насочили към спа курортите, които също са били препълнени в дните около трети март.

Традиционно мнозина българи са предпочели да отдъхнат за няколко дни в Гърция, Сърбия и Македония, каза още Румен Драганов.