"Трагедията на АМ „Струма“ беше предизвестена от Института за пътна безопасност". Това каза в ефира на Радио София Богдан Милчев.

"Ние още август месец сигнализирахме институциите, че предстои подобна трагедия, а на 10 октомври от ефира на националната телевизия го казахме, че предстои второ „Своге“. 

От началото на май месец, констатираме лавинообразно увеличаване на жертвите в страната, спрямо същия период на миналата година. Когато говоря за лавинообразно, говоря за 50 души повече загинали за няколко месеца, отколкото за същия период на миналата година. Това никога не се е случвало в статистиката на България“, каза Богдан Милчев.

Той добави, че от Института за пътна безопасност са констатирали, че поддръжката по пътищата е преустановена от началото на месец май, поради липса на средства.

"Ние алармирахме институциите, че е необходимо по най-бързия начин да се направи оценка на риска, което да ни идентифицира най-опасните места в страната, по наши данни около 1500 и на които трябва да се направи веднага интервенция, така че да не се случват катастрофи заради пътните условия.

Ако ние не започнем да управляваме риска, ни предстои следващата „Струма“ и то до няколко месеца. Аз не искам да пророкувам, просто анализът го показва“, добави Богдан Милчев.