Поставянето на обезопасителни колани наистина спасява животи. Миналата седмица имахме случай, където 19-годишен изпаднал от колата и загинал, защото не знаем основни неща за пътната безопасност. Това заяви зам.-председател на Агенция „Безопасност на движението по пътищата” Димитър Илиев по Нова телевизия. 

Според него трябва да се съобрази цялото обучение с Концепцията по обучения на пътна безопасност. 

Ролята на Агенцията е да правим кампании защо е важно да се слагат колани. Идеята на глобите е да имат възпитателен ефект. Аз съм против съм методът на глобите. Повече от половината загинали са на извънградските пътища, особено много са челните удари, каза още той. 

По българските магистрали текат води. Хората стъпват с висока скорост и стават катастрофи. Вкарахме някои от тези участъци в проектиране и предстои тяхното ремонтиране. По всички магистрали има, но най-много са АМ "Тракия", отбеляза Илиев. 

Зам.-председателят на Агенция „Безопасност на движението по пътищата” заяви, че е изготвен проект за Кресна. 

Трафикът ще бъде разделен с гумени заграждения. Ще намали изпреварванията. Проблемът с Кресна е, че хората са нетърпеливи. За 16 мин., ако се спазва ограничението от 60 км ще го минеш, допълни ще той.

По думите му гумените съоръжения ще бъдат поставени съвсем скоро. 

Илиев отбеляза, че в момента има засилени проверки за слагане на колата.

Димитър Илиев коментира и идеята с немаркирани полицейски коли. 

Това са полицейски коли, които се движат наравно с всички останали. Насочени са към арогантните и тези, които имат системност към нарушенията. Когато има нарушители ще бъдат извеждани и глобявани на място, посочи Илиев.