20% ръст в нарушенията на пътя. Не малка част от тези, които престъпват правилата са чужденци. Само за първите осем месеца на тази година камерите на КАТ и пътните полицаи са изловили общо 28 449 нарушители. За цялата изминала година чужденците нарушители у нас са били 23 517. Сега има близо 5000 повече нарушители, съобщава Нова телевизия.
КАТ са категорични, че събираемост на санкциите има. Според тях 55% от глобените вече са си платили прегрешения.

Все повече чужденци, особено в летния сезон, предизвикват тежки катастрофи. Някои от тях взимат жертви, а виновните успяват да се измъкнат без наказание. 24 юли 2016. Призори. Драгоман. Бойко и Таня пътуват с мотора си за Виена, за да видят внуците и сина си. Не стигат, защото са пометени от турския гражданин Фарук Бекташ. Бекташ убива родителите на Грета, защото кара с пъти над позволените 60 км/ч. Скоростта превишават и родните водачи. Това е основната причина за катастрофи у нас.

А статистиката е стряскаща. За тази година са убити над 440 души, ранените са над 6000, а катастрофите са малко над 4700. За втора поредна година мотористите призоваха за промяна. Те се събраха в 18 български града, за да почетат паметта на загиналите си събратя. Само за този сезон за загинали 25 мотористи.

Броят на ранените е 10 пъти повече. Което значи, че всяка седми загива поне по един моторист, а петима са в болница. Толерантността и спазването на правилата значат по-малко жертви във войната на пътя. А за Грета остава да живее с вяра, че човекът убил майка й и баща й, ще бъде наказан.