Турция въвежда от днес "данък за пребиваване", който обезателно ще повиши цените на нощувките и услугите в югоизточната ни съседка. И без това от месеци съседите здраво напомпаха абсолютно всичко - от ресторантите до пазарите, пише Флагман бг.

Хотелите в Истанбул са двойно поскъпнали от миналата година.

"Сюрпризът” се оказа сериозен и за храната. Ако миналата година по това време сте прекарали три дни с определена сума турски лири, същите пари сега ще едва ще ви стигнат за един ден.

Един килограм баклава или локум в уличните непретенциозни магазини вече са между 460 и 550 турски лири, това се равнява средно на 50 лв.

Печен лаврак на скара без гарнитура в най-евтината кръчма на Аксарай струва 40 лева, стандартният адана кебап в заведенията за бързо хранене, в които не сервират и алкохол, се движи между 25 – 30 лв.

Уличен дюнер върви 20 лева. Малък ром струва 25 лв., малка бира „Ефес” – 10 лв. и чай – 9 лв., при това в кръчмата на не особено реномиран хотел.

Реално вече не е по-евтино да почивате в Турция, нито да пазарувате. Струва си единствено, ако ходите с туристическа цел, за да разгледате някоя от популярните дестинации, твърдят бургазлии, които редовно пътуват до съседите ни.

Новият данък, който налага от 1 януари турската държава, е свързан с пребиваването на туристи. 

Неговата стойност е 2% от сумата на съответните услуги. Всички места за настаняване на гости в страната ще трябва да заплащат час от сумата, получена за престоя на туриста в тях. Освен това данъкът може да бъде включен в обиколки от туристически агенции.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук