Зимата ще застигне нашите географски ширини вероятно след Никулден, а във второто десетдневие от декември, преди Коледа, може да падне сняг. Това прогнозира климатологът д-р Симеон Матев от катедра “Климатология, хидрология и геоморфология” към Софийския университет “Св. Климент Охридски”, пише Труд бг.

По думите му ноември със сигурност ще влезе в статистиката като топъл месец, заради положителните температури, като се очаква тази тенденция да се запази и през декември. На този фон изглежда, че зимният период ще настъпи в средата на новия месец.

“Засега, въпреки че е малко рано, най-вероятно е декември да бъде със средни температури над нормата. Но това не изключва през месеца да имаме и период с чисто зимно време.

Към този момент изглежда, че декември ще започне със сравително топло време, но като че ли шанс за зимно време със снеговалежи в равнините включително.

Може би това ще бъде през второто десетдневие, когато има повишена вероятност за зимни стойности на температурите и превалявания от сняг.

Дотогава има повече от 20 дни, но чисто тенденциозно изглежда, че през този период е възможно зима на нашите ширини”, обясни Матеев.

Той обаче уточни, че е рано за конкретни параметри като минимални и максимални температури, колко количеството сняг ще падне и дали ще се запази.

“Този студен период най-вероятно ще започне още в края на първата десетдневие, след 6-и. От тази гледна точка, ако тогава се натрупа по-дебел сняг, той може да остане и за Коледа. Но има и вариант, ако се реализира този студент период в средата на декември, около Коледа да настъпи затопляне, а след това застудяване”, прогнозира Матев.

Дъждове и мъгли за късна есен 

Опасни явления през седмица

След предупрежденията за опасно време днес, от утре температурите ще започнат да се връщат към обичайните за ноември и максималните ще са между 10 и 15 градуса.

“Във вторник ще има почивка от валежите, ще има разкъсана облачност, дори слънчеви моменти и температуте отново между 10-15 градуса, сутринта ще е нормално студено - минималните температури ще са между 0 и 5 градуса. Тоест ще замирише на късна есен”, посочи климатологът д-р Симеон Матев.

Това време обаче ще се задържи за кратко, защото от запад ще приближи поредният циклонален вихър, който отначало отново ще ни затопли с южни ветрове, но преминавайки постепенно в сряда и четвъртък, температурите отново ще падат до нормалните за ноември. “Всичко това ще е съпроводено с валежи.

Този път по-интентензивни и по-големи количества ще бъдат в Централна и Южна България, където ще паднат между 25-30 литра на кв. м. С изтеглянето на този циклонален вихър в петък и събота ще е по-спокойно времето. Вятърът ще отслабне, температурите ще са близки до 0 сутрин, с условия за краткотрайни мъгли, следобед с разкъсана облачност”, обясни ученият.

В петък и събота температурите максимално ще бъдат от 8 до 13 градуса, които са нормални за края на ноември. “Ще влезе времето в норма, но заради големите положителни аномалии, които имахме през повечето дни до момента, като цяло ноември ще излезе с доста сериозна положителна аномалия, тоест ще бъде със сигурност топъл месец спрямо нормите”, отбеляза Матев.

По области

Жълт и оранжев код утре

Жълт код за повечето области в Западна, Южна и Източна България е обявен за утре. Ще има краткотрайни, но интензивни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-20 л/кв. м.

Не са изключени и гръмотевици, което е нетипично за периода от годината. Оранжев код е обявен за една област - Благоевградско, където трябва да очакват значителни по количества дъжд, придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност. Валежите могат да достигнат до 25-40 л/кв. м.