Нашенци, живеещи близо до границите с Гърция, използват пълноценно уикендите, за да отмарят на Бяло море. Такива са и в района на Смолян. Те посещават добилите популярност плажове в Миродато, Керамоти и Авдира.

Най-предпочитаният плаж в Гръцко си остава именно Миродато. Той е само на 140 км от Смолян, което ще рече около 60 лв. за гориво в двете посоки за пълен с хора автомобил.

Другото удобство, че всеки уикенд нашенци могат да отскачат до плажа, а и вечерта да се  прибират в Смолян или да останат да нощуват в Златоград, пише Plpovdiv.24.

Няма разходи за чадъри и шезлонг, които на места у нас достигат до 40 лв., тъй като за ползването им е нужна консумация от плажното барче.

Най-евтино е кафето- 2,50 евро, фрапето, което е най-предпочитано в жегите, струва 3 евро, бирите вървят на цени от 4 до 6 евро за 330 мл. Безалкохолните напитки и студените чайове струват 3.50 евро.

Задължително получавате и бонус - студена минерална вода към кафето и фрапето, и чипс за бирата, коментират смолянчани. "Излиза ни много евтино до Миродато. През седмица се качваме на колата и през Златоград отиваме там.

Взимаме по едно фрапе, а храна си носим и така цял ден на плажа, после се прибираме в Смолян. Откакто откриха пункта край Златоград, после и "Маказа“, не ходим по нашето Черноморие.

Много е скъпо и не можем да си го позволим", коментират родопчани. Според тях излиза и много по-евтино в Гърция.      

Има семейства и приятели, които наемат бунгала, етаж от къща и намаляват разходите. В хладилни чанти хората си носят храна и напитки. Оказва се, че родопчани са най-масовите туристи по плажовете между Керамоти и Александруполис, остров Тасос. 

"Нашата компания е от петима души. Всяка година посещаваме Керамоти. На  метри от плажа наемаме от няколко години апартамент за петима, с климатик и кухненски бокс. Всичко се предлага срещу 16 евро на човек за ден.

Изключително изгодно. Носим си бира, ракия, кебапчета, пържоли, зеленчуци и си изкарваме перфектно", споделя родопчанин.

"Всеки уикенд на най-популярните плажове - Миродато и Керамоти се чува  българска реч. Задължително ще видиш и някой познат. В Смолян не можем да се видим, но на Миродато ще се срещнем", шегуват се смолянчани.

Все пак има и хора, които предпочитат родните дестинации - Созопол, Царево, Несебър, Китен, Лозенец и по-малко Слънчев бряг и Варна. За седем дни, и то без да ползваш някакъв луксозен хотел и да си позволяваш екстри, са необходими най-малко по 1000 лв. на човек.Нещо винаги не е наред в българските ваканционни курорти.

Те са скъпи, плажовете и храната също е скъпа. За ваканцията тук все още има какво още да се желае. В Гърция плажовете се простират на три километра във всяка посока. Хотелите не стоят плътно един до друг.

Всъщност можете да гледате и да се наслаждавате на морето. Пред предимствата на Бяло море, за родопчани почивката по родното Черноморие остава на заден план.