Когато днешните столичани палят колите и напускат за няколко почивни дни границата, просто не знаят какво изпускат. Защото истинският земен рай е около София, а неговите порти са на север и югозапад, пазени от различни църкви и манастири. Който иска, може да го приеме като метафора, който иска - буквално.

Земите около съвременната българска столица са истински магнит за вярващите, но и за хората, пленени от история и мистична среща с природата. Тези, които са имали възможност да обикалят в този радиус, са напълно наясно защо първият християнски император Константин, родом от Ниш, често е възкликвал, че Сердика е неговият Рим.

И не случайно този велик мъж, живял преди повече от 16 века, е имал сериозните намерения да направи Сердика столица на Византия вместо Константинопол, днешен Истанбул. И със сигурност построяването на най-старата църква в столицата „Св. София“ е станало с подкрепата му. Така и през 21-ви век околностите на София са запазили мистериозния си чар, наситен с древни църкви, невероятни истории и природа. 

Ако имате един ден за почивка и въпреки че живеете поне пет години в София, но още не сте стигнали Витоша, един от най-вълнуващите маршрути към тази планина - някогашен вулкан, е към югозападните й склонове. Най-лесно се ориентирате, като напуснете града по Княжевско шосе и поемете в посока Кулата.

Но къде е Раят на Земята, който е на запад от София, ще научите на pochivka.blitz.bg