Бутилка шампанско от 750 мл ще ни излезе близо два пъти по-скъпа от нощувка на база All Inclusive в 5-звезден хотел в Слънчев бряг, пише „Монитор”.

Плажен бар на Южното Черноморие скубе зажаднелите за забавления младежи с двойна надценка на алкохолната напитка и около 33 пъти по-висока цена на традиционната за топлите месеци диня.

Справка в мрежата сочи, че докато хотелите в парти дестинация №1 свалят цените на нощувки и пакетни почивки с до 40% с цел да привлекат повече туристи, заведенията сякаш се опитват да си възстановят загубите, натрупани през изминалия пандемичен летен сезон.

Така например петзвездната All Inclusive нощувка в разгара на лятото ще ни струва 126 лв. на човек при настаняване в двойна стая. В офертата са включени още безплатен чадър и шезлонг край басейна. Междувременно обаче в един от плажните барове в Слънчака ще трябва да броим по 220 лв. за по-малко от литър шампанско при продажна цена в магазинната мрежа от 98 лв.

Това обаче далеч не е най-фрапиращата сума, която може да бъде открита в менюто. В случай че сме по-голяма група и сме решили да се разхладим с газираната алкохолна напитка, ще ни излезе доста солено. В зависимост от литровката на бутилката цените на шампанското варират от 1300 лв. за 3 литра до колосалните 2900 лв. за 6 литра.

В онлайн магазините за алкохолни напитки те могат да бъдат открити на над два пъти по-ниски цени – 600 и 1170 лв. При предлаганите в менюто десерти също се наблюдава значителна спекула.

Докато в търговските вериги динята се търгува за около 0,90 лв. на килограм, в заведението на брега на морето цената й удря десетачка за едва 300 грама. В случай че решим да се поглезим със 750-грамово плато с ягоди, пъпеш, диня, киви, ананас, грозде и грейпфрут, пък ще трябва да броим 35 лв.

Припомняме, че през миналата година същото заведение предизвика бурни реакции в социалните мрежи, след като изненада своите посетители с нетрадиционно изпълнение, подобно на тези, които се организират по плажовете в Сен Тропе и остров Миконос.

Програмата у нас обаче разочарова туристите, които останаха възмутени от облечените в расо млади момчета от персонала, носещи ковчег, и разкрепостените монахини по бельо с бутилки скъпо шампанско в ръце.

Жалбите малко, най-често за скъпи шезлонги

Нарушенията по курортите са по-малко. Сезонът е много различен. Потребителите са по-малко, съответно жалбите също. В началото на годината беше затворено почти всичко. Коректността на търговците се е повишила, защото е трудно да се оцелее в тези необичайни условия. Това заяви председателят на Комисията за защита на потребителите Димитър Маргаритов в ефира на Нова телевизия.

По думите му на нашето Черноморие в момента има предимно българи. „Най-често туристите се оплакват, че поради наплив се вдигат цените на чадърите и шезлонгите. Част от хората се оплакват и от лоши условия за настаняване и недобро отношение от страна на персонала”, поясни Маргаритов.

НА СВОБОДНАТА ЗОНА

Плашат туристи с полиция за шатра на плаж "Смокиня"

Плажуваща два пъти се опитва да разпъне шатра в свободната зона на плаж "Смокиня" за трите си деца, но неуспешно. Концесионерът на ивицата обаче е забранил с табела и заплашил с полиция Петя Ангелова заради плажните й принадлежности.

"Обясниха ни, че заради COVID мерките не можем да разпъваме шатри, имало указателни табели, но ако искаме да си разпънем 5 чадъра - нямало проблем. Шатрата била проблем, защото се събирали големи компании и заради заведенията редовно им правили проверки“, обяснява Ангелова.

Концесионерът на плаж "Смокиня" обясни, че шатрата се възприема като палатка. "Палатката изрично е забранено да се поставя на пясъка. Нашият чадър да е на 20 кв. м, а госпожата може да си сложи 40 метра плажна шатра, палатка или каквото и да е", обясни отказа си концесионерът Иван Алексиев. Според плажуващите обаче за децата малките палатки са много по-добро решение от чадърите.

Концесионерът трябва да премахне табелата, която забранява в свободната зона да се поставят шатри и чадъри над метър и половина. Това съобщиха от Министерството на туризма след проверка по сигнал на семейството с деца.

"Много по-добре е палатка да се постави, защото децата трябва да се предпазват от слънцето, което не е толкова полезно. Табелата е абсурдна", възмущава се Анастасия от Русия. Сянката в шатра в съседното луксозно заведение струва 99 лева, а комплект чадър и шезлонг - 40 лв. От Министерството на туризма не откриха нарушения по отношение на обявените цени, но табелата ще бъде премахната.

"Забранено е поставянето на чадъри и шатри над метър и половина, не мога да разбера на какво основание е въведено това ограничение", коментира инспекторът към Министерството на туризма Емил Чолаков.