Летният сезон наближава, планирането на почивки започва, планирането на семейните бюджети също.

Един от въпросите, който ще стои на дневен ред пред летовниците, които ще почиват в България е каква ще е цената на сянката по морето. Не веднъж сме ставали свидетели на бомбастични цени от сорта на 70-80 лева за комплект от два чадъра и шезлонг. Не е трудно да си представим колко много това може да оскъпи ваканцията ни.

Какви са били обаче цените преди повече от десетилетие. Money.bg използвало данни от своя архив, за да сравни цените на чадъри и шезлонги тогава и сега.

Ето какво открило изданието:

По данни на архива през 2012 г. в Слънчев бряг комплект чадър и шезлонг струва 16 лева, като тогава които тогава са били предимно българи, се е считало за прекалено скъпо. За този летен сезон цените все още не са актуализирани, но ще се сравнят с цените от миналата година.

По данни на Министерството на туризма през 2022 година цените за чадър са 10 лева, цените за шезлонг също са по 10 лева. Макар да ни се струва, че сега комплект чадър и два шезлонга на цена от 30 лева е доста, в действителност цените не са много по-високи, в сравнение с десетина години по-рано.

Ако се върнем малко по-назад през 2009 година в Несебър, е установено, че тогава цената за шезлонг и два чадър е 30 лева. Само година по-рано обаче за този комплект концесионери са таксували по 15 лева. Към днешна дата на плажа Несебър - юг цените на чадър и шезлонг са по 8 лева, докато в Несебър - север таксуват по 5 лева.

По данните на архива през 2009 шезлонгът в Албена и Слънчев бряг е струвал 6 лв., а по по-малките курорти - около 5 лв. Това не важи обаче в т.нар. ВИП зони, където цените са били двойни и дори тройни. Тези зони са на първа линия до морето и на практика семействата с малки деца се принуждават да влизат в тях.

По данни на ресорното министерство през 2022 година цените на шезлонг и чадър в Албена са по 7 лева.

На някои места в края на летния сезон концесионери намаляват и не таксуват летовниците за сянката по морето.

Това се е практикувало и през 2013, като от средата на август чадърите на северния плаж в Бургас са били безплатни до последния ден на месеца, когато сезонът официално бива закрит. Таксите за шезлонг обаче остава по 3 лева за ден. По днешни данни цените на чадър и шезлонг на плажа "Бургас-Север" са по 1,20 лева.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук