Къде да празнуваме Нова година? Този въпрос ще си задават все по-често хората с наближаването на 2021 година. Изборът тази година не е голям, защото почти навсякъде има ограничения в пътуванията. Рискът зад граница ще бъде по-голям, защото всяка една държава може да затвори границите си или да въведе карантина.

Туроператорите и хотелиерите очакват, че резервациите ще се случват last minute, т.е. в последния момент. СПА курортите, които през лятото бяха пълни с български туристи и отчетоха невиждана заетост почти до 100%, се очаква да привлекат най-голям интерес за посрещане на Нова година.

Хотелите в тях са повишили цените средно с около 10% и достигат до 3000 лв. за три нощувки в двойна стая, полупансион и празнична вечеря, съобщиха пред TravelNews представители на бизнеса.

Това се отнася за Велинград, Сандански, Хисаря, село Баня (до Банско) и село Белчин (до Самоков). Докато в зимните курорти Банско, Боровец и Пампорово има намаление на цените с около 20% заради очакваната липса на чужди туристи за празниците.

„Започнаха да идват цените за Нова година от СПА хотелите, които са с 10% по-високи от миналата година. Това е разбираема тенденция, като причината вероятно е в по-големите разходи заради мерките срещу пандемията от COVID-19. Хотелите трябва да имат по-малко заети стаи от капацитета си, а в ресторантите да има отстояние между масите“, заяви пред TravelNews Павлина Русева, член на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти „Бъдеще за туризма“ и управител на „Сейф травел“.

Тя отбеляза, че повишение на цените има и в хотелите в Турция за Нова година. Докато в Банско, Боровец и Пампорово са по-добри и има понижение спрямо миналата година, тъй като не се очакват много чужди туристи.  

„Търсенето определя предлагането. Велинград и Сандански са много търсени за Нова година. Цените на допълнителните услуги покрай празниците също са много високи. Хотелите наемат изпълнители, DJ, правят програма и плащат допълнителни надници на персонала“, коментира Константин Занков, експерт от Института за анализи и оценки в туризма.

Подобна е позицията и на Елена Иванова от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА), която е собственик на хотелите „Бор“ и „Еделвайс“ в Боровец.

„СПА курортите вдигнаха цените още през лятото, защото бяха много пълни с български туристи. Търсенето определя предлагането. Те бяха много търсени през лятото и успяха да вдигнат цените. Това ще се случи и за Нова година, защото отново хората искат да бъдат в тях“, каза Иванова.

По думите й българските туристи са много чувствителни на тема цени. Хотелите по морето тази година ги свалиха и затова успяха да ги привлекат. В зимните курорти също предлагаме отстъпки от 20% в сравнение с миналата година, отбеляза Елена Иванова. В Боровец, Банско и Пампорово цените за първи път ще са по-нормални. В момента има оферти по 380-400 лв. на човек за 3 нощувки, полупансион и празнична вечеря, допълни тя.

Председателят на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм Сийка Кацарова беше предпазлива в коментарите си. „Все още не всички СПА хотели са излели с цените за Нова година“, каза тя. Според нея офертите в Кюстендил, Сандански и Девин са по-добри в сравнение с миналата година. За Велинград, Павел баня и другите места нямала информация.

Във Велинград най-скъпата оферта е на 5-звездния „Арте СПА и парк хотел“, показва справка на интернет страницата му. Цената е 2880 лв., като няма промяна от миналата година. Тя е за двойна стандартна стая за 3 нощувки, полупансион, празнична вечеря, ползване на басейни и СПА център. За четири нощувки при същите условия, стойността е 3165 лева. Децата до 12 години са безплатно. Празничната програма е богата с изпълнения на Ъпсурт, Краси Радков, Силвия Кацарова, DJ Дамян, Ваня и Преслава.

Останалите 4 и 5 звездни хотели във Велинград имат лек ръст в цените с около 10%. Те започват от 1400 лв. за двойна стая при 3 нощувки, полупансион и празнична вечеря, обясниха туроператорите. „Велинград е елитарна и висок клас дестинация. Хотелите са предимно 4 и 5 звезди с висока категоризация и качествен продукт.

Дестинацията винаги предизвиква интерес за Нова година, което означава, че хората получават нещо срещу тези пари“, каза Николай Вучев, член на УС на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград и собственик на „Вила Вучев“.

Според него Велинград има постоянни клиенти, които идват често и са по-платежоспособни. Неговата вила се отдава под наем за Нова година при цена от 4499 лв. на ден при минимум 3 нощувки с храна и празнична вечеря. Тя разполага с 8 двойни стаи и могат да бъдат настанени 16 човека. Вилата по нищо не отстъпвала на луксозните шалета в курорта Куршавел във Франция и на тези в Швейцария и Австрия.

На второ място по високи цени за Нова година е четиризвездният хотел „Белчински извор“ в Белчин баня, показва справка сред туроператорите. Двойната стандартна стая е 1767 лв. за 3 нощувки със закуски, вечери, ползване на басейни и СПА център. За празничната вечеря се доплаща 200 лв. на човек. Така пакетът излиза 2167 лв. за двама човека. Конкурентният четиризвезден хотел „Белчин гардън“ е на цена от 1648 лв. обаче при 4 нощувки. В село Баня до Банско също е по-скъпо в сравнение с други курорти.

Четиризвездният хотел „Хот спрингс медикъл и СПА“ предлага пакет от 2018 лв. за двама при 3 нощувки, на полупансион и празнична вечеря, която е включена в тази цена и е на стойност 250 лв. на човек, обясниха туроператорите. Петзвездният хотел „Медите“ в Сандански обяви на сайта си оферта от 1600 лв. за двойна стая при 3 нощувки със закуски и празнична вечеря. В другия „Парк хотел Пирин“ цената излиза 1286 лв. при същите условия.

В случай, че не можете да си позволите скъпите удоволствия в българските СПА курорти може да резервирате петзвездни хотели за Нова година в Турция – в Истанбул, Кушадасъ и Анталия. Туроператорите предлагат чартърни програми, но все още няма яснота дали ще се състоят, защото трябва да се напълнят самолетите.

Цените започват от 288 евро и достигат до 900 евро на човек за 4 нощувки с all inclusive в Кушадасъ и Анталия. Те са в зависимост от превозното средство и категорията на хотела.  В Истанбул за три нощувки в четиризвезден хотел има оферти по 250 лв. на човек с включена празнична вечеря и пътуване с автобус.

В Македония се надяват да привлекат българи с евтина и обилна македонска трапеза, жива музика и обиколки из съседни градове. Пакетите за три нощувки с транспорт започват от 300 лв. на човек за Скопие и достигат до 350 лв. за Охрид.

За Белград и Крагуевац в Сърбия офертите стартират от 315 лв. на човек. В Гърция най-ниските оферти са по 280 лева на човек за две нощувки и 320 лева за три нощувки в Кавала или Солун. Гърците залагат на любовта на българите към гръцката музика, сиртакито и обилните трапези. И разбира се разходка по брега на морето.

Мирослав Иванов