Красивите местности и екопътеки край Пловдив нямат край! Само в радиус от 50 км пловдивчани могат да видят уникални пейзажи от Родопите, които спират дъха и определено си заслужават вниманието. Такова място са Бековите скали, които се намират само на час път от тепетата. Чудесно предложение за разходка, отдих и незабравим спомен.

Посоката, която трябва да хванете, е Равногор. Селото също си заслужава вашето внимание и може да ви впечатли с тракийски могили и красиви параклиси.

Може да оставите автомобилите си в селото и да попитате местните за посоката към Бековите скали.  Има и указателни табели, които ще ви помогнат да не се изгубите. Маршрутът започва по чакълест път, който преминава през планинска пътечка.

Гледката, която ще се разкрие пред погледа ви, след като се качите на скалите, е спираща дъха! Чувството е все едно си кацнал на върха на планината. Човешката намеса е минимална – за удобството на туристите са поставени пейки, на които можете да починете и да се полюбувате на Западните Родопи и язовир Въча.

Близо до Бековите скали се намира и местността Червената скала. Местността е известна с легендата, която идва от вековете на турското робство – две млади девойки се хвърлили от това мястото, за да запазят вярата си. Те сплели дългите си коси в една обща плитка и скочили в пропастта. Смелостта и вярата им будят възхищение и почит до наши дни.