Времето се затопля, заведенията в Морската градина са пълни, по алеите се разхождат хора, които се наслаждават на слънцето, а много скоро и плажът ще ври и кипи от летовници. В Бургас идването на любимия сезон се усеща и по начин, който познават само морските хора – с мирис на цаца, пише Флагман бг.

Този така специфичен аромат ни подсказва, че вече е време за капани с хубава морска гледка, вкусна цаца и хладна бира. 

Както всичко друго обаче, инфлацията е ударила и дребната риба. Във Варна тя се предлага за около 10 лева – цена, която е шокирала жителите на морския град. 

Каква е ситуацията в Бургас и ще можем ли да си позволим любимото мезе за бирата тази година? 

Проверка на капаните показа как вървят цените и колко от тях предлагат дребната риба.

Не всички заведения в Морската градина са отворили врати, някои от тях се готвят за сезона и се очаква в следващите дни да посрещат клиенти.

От работещите едва на 3-4 места може да седнете да хапнете цаца. Но за разлика от Варна, в Бургас цените почти не са мръднали, увеличението е минимално. Цената зависи от категоризацията и нивото на обекта и варира между 3 и 6 лева, сочи нашата проверка. 

Най-евтино е в култово заведение на крайбрежната алея, което работи целогодишно. Предлага се за 3 лв. за 100 грама.

Оказа се, че цацата е и най-предпочитаното нещо там. Само за рамките на една-две минути бяха направени 5-6 поръчки за цаца с бира. Картофите и рибената чорба се нареждат на второ място, другите видове риба не са на почит, споделят служителите. 

„Напишете, че в Бургас цацата е евтина“, с тази реплика ни посрещат в друго заведение на плажа, където също предлагат дребната риба.

Там цената е 4,50 лв., но за 150 грама – далеч по-евтино от Варна. „Как да не се поръчва?! Цаца с бира, после картофки – това си е класика.

Хората идват на капаните точно заради това“, отговаря ни сервитьорът на въпроса дали е предпочитана цацата в тяхното заведение.

Те предлагат и друга дребна риба за мезе за бирата – хамсия, сафрид, попчета, но не е предпочитана пред цацата, вероятно заради цената, смята още келнерът. Разлика в цените от миналата година при тях няма, твърди още той. 

Друг съседен обект, който е на самообслужване, също предлага цаца – за 3,99 лв. 150 грама. „Картофи, цаца и бира. Това е най-поръчваното при нас“, казва работещият зад бара.

Той е на мнение, че хората колкото и да си променят културата на хранене, не могат да не съгрешат с поне една порция цаца и наливна бира през лятото. 

Най-висока е цената в рибен ресторант – 5,90 лв. Там обаче, за разлика от капаните, цаца почти не се поръчва. Хората основно сядат да вечерят вкусна риба на фона на безкрайното море. 

От бранша прогнозират, че с настъпването на сезона е възможно да се увеличат цените. Поскъпването обаче няма да е шоково, нито ще достигнат нивата на Варна. „Всички са добре дошли в Бургас, в нашия красив град, с чистите плажове и вкусната храна“