Въвеждането на документи за удостоверяване на ваксинация става все по-разпространена политика в различни държави в света.


Европейският съюз обяви, че така нареченият имунизационен паспорт ще започне да действа през юни.

Япония преди дни съобщи, че също се готви да издаде цифрови здравни сертификати на ваксинирани, присъединявайки се към Китай, Европейския съюз и други, които са приели подобни мерки, насочени към отваряне на пътуванията в чужбина.

 Как стои въпросът в САЩ

В понеделник Белият дом обяви, че не планира да издаде федерално решение, изискващо всички да получат единен документ за ваксиниране.

Оттам очакват частният сектор да поеме водеща роля при удостоверяването за поставена ваксина срещу COVID-19 чрез т.нар. паспорти за ваксини.

Администрацията на президента Джо Байдън преглеждаше въпроса и обмисляше да направи препоръки, заяви прессекретарят на Белия дом Джен Псаки. Но тя добави: „Ние вярваме, че този въпрос ще бъде управляван от частния сектор.“

Псаки обясни, че Белият дом ръководи междуведомствен процес, обсъждащ тези проблеми, и ще предостави насоки в съответствие с няколко ключови принципа.

„Има няколко основни принципа, по които работим. Единият е, че няма да има централизирана универсални федерална база данни за ваксинации и няма да издадем федерален мандат, изискващ всички да получат еднакво удостоверяване на ваксинацията“, каза тя.

„Второ, искаме да насърчим отворен пазар с различни компании от частния сектор и сдружения с нестопанска цел, които разработват решения. И трето, искаме да насочим пазара към постигане на целите от обществен интерес.“

Псаки каза, че администрацията на Байдън ще работи, за да гарантира, че всички системи за удостоверяване на ваксинацията отговарят на ключови стандарти като достъпност за всички, възможност хората да си ги позволят и наличност в цифров вид и на хартия.

Тя не посочи кога процесът ще приключи, нито дали документът ще дава някакви права.

Зелен паспорт в Европа

Европа се подготвя за въвеждането на така наречения „зелен паспорт“ за ваксинирани, с който се очаква да се улеснят пътуванията между държавите.

Имунизационните паспорти или „дигитални зелени сертификати“ ще влязат в сила от юни. Те ще важат не само за жителите на ЕС, но и за онези, които пътуват за държавите от Общността или минават през тях.

Очаква се Евросъюзът да признава имунизационните паспорти и на други държави извън ЕС като Израел например. 

Какви права ще дава имунизационният паспорт в Европа? Колко дълго ще важи? Ето всичко, което трябва да се знае за него, описано от „Дойче веле“.

Кой ще получава сертификата

Всички хора, които живеят на територията на ЕС, както и всички онези, които искат да пътуват легално в Общността, ще получат сертификата, ако отговарят на определени условия. Националността тук изобщо не е от значение.

Всички страни членки на ЕС, Швейцария, Лихтенщайн, Исландия и Норвегия се задължават да признават взаимно въпросния документ.

 Какво ще удостоверява той

Сертификатът ще удостоверява дали притежателят му е бил ваксиниран и/или дали е прекарал вече COVID-19. Съответно документът ще дава информация за наличието на антитела в организма.

В него ще фигурират и данни за това дали приносителят на сертификата е бил тестван негативно за коронавирус с един от двата признати метода – PCR тест или антигенен бърз тест. Тестовете, направени от самия притежател у дома, не се признават за такива.

Сертификатът ще бъде под формата на електронен документ с QR-код за мобилен телефон или ще се издава от националните здравни власти на хартия. Страните членки на ЕС могат да признават и китайската и руската ваксина.

 Какви права ще дава „зеленият сертификат“

Притежателите на този европейски сертификат ще могат да пътуват на територията на ЕС, без да се налага да представят негативен резултат от COVID тест, няма да излизат в задължителна карантина и ще могат да пътуват свободно и без да посочват основателна причина.

Страните членки обаче ще могат да се отклоняват от тези правила, ако се обосноват пред ЕК и съгласуват действията си с нея.

Ще бъде ли сертификатът и паспорт

Не, този документ няма да бъде заместител на валидна лична карта или задграничен паспорт. И без въпросния сертификат европейските граждани ще продължат да имат право на свободно пътуване, а в шенгенското пространство дори и без проверки по границите. Но онези, които не притежават въпросния „зелен сертификат“, вероятно ще трябва да се подлагат на тестове и рискуват карантина.

Какви привилегии ще дава документът

Всяка страна членка сама ще решава какви предимства ще дава имунизационният паспорт на неговите притежатели.

В Австрия например с него ще бъде обвързано посещението на ресторант, а в Гърция – нощуването в хотел.

Другите страни, сред които и Германия, все още не са приели подобни правила. Авиокомпаниите, театрите, организаторите на концерти или на други културни прояви ще могат да изискват от посетителите сертификата като условие за издаване на билет.

 А за пътуванията извън ЕС

Европейската комисия полага усилия за това сертификатът да бъде признат по възможност в целия свят.

Предвидено е също така в ЕС да важат имунизационните паспорти на трети страни, например тези от Израел, както и да се подкрепят идентични проекти на СЗО. По този начин ще станат възможни и пътуванията между отделните континенти.

Кога сертификатът ще влезе в сила

Предвидено е това да се случи през юни 2021 година.

Дотогава трябва да бъдат решени всички технически въпроси, свързани с новия документ. Всичките 27 страни членки плюс четирите асоциирани държави трябва да разработят паралелно своите национални сертификати, които трябва да бъдат съвместими.

И понеже проектът „Имунизационен паспорт“ на практика ще бъде отделен закон, въпросът трябва да премине през нормалната законодателна процедура във всяка страна членка и накрая да бъде одобрен от Съвета на ЕС и от Европейския парламент.

Приемането на нови закони и внедряването им от всичките 27 страни членки може да отнеме години. Но този път това трябва да се случи в рамките на седмици. 

Как ще се контролира

ЕК не предвижда изграждането на стационарни или систематични контролни пунктове по националните граници, нито пък на летищата или гарите. Страните членки сами трябва да решат как да осъществяват този контрол.

Едно от възможните решения гласи: внезапни проверки. Що се отнася до посещенията на културни прояви и ресторанти или пък до пътуванията със самолет, организаторите и авиокомпаниите могат да изискват от пътниците или посетителите да показват имунизационния си паспорт.

Каква валидност ще има документът

При преболедували от COVID-19 хора документът ще важи 180 дни след излекуването, но след ваксинация валидността може да бъде удължена.

Все още не е ясно колко дълго ще е валиден паспортът след ваксинация. Отрицателният тест осигурява валидност на сертификата едва от няколко часа до няколко дни.

Онези, които са се ваксинирали преди месец юни 2021-а, също ще получат сертификата. След като СЗО официално обяви край на пандемията от COVID-19, имунизационният паспорт ще отпадне.