Завършен стадион "Варна" при никаква концепция за целогодишен туризъм, струващ 70 млн. лева държавни пари, или един уникален комплекс в Европа от един нов Аквапарк (4 в 1) с изкуствен плаж (покрит зимата от постоянна температура над 25 градуса) и отделна тропическа лагуна с изкуствени вълни за сърфинг, СПА комплекс с балнеолечебен център, Експо част в нов Експо център и Конгресен център "Варна".

Всичко в едно в един комплекс край Варна, плюс нова концепция за целогодишен туризъм работеща за града и за курортите в близост, една концепция от най-модерните в света и в Европа, реализиран с 85% безвъзмездно ЕС финансиране. 


Ако бенефициента е община със собствен терен (или стар комплекс) с наличен минерален извор от сондаж е възможно й 100% безвъзмездно ЕС финансиране по ОП 2020-2027 за изграждане на новият комплекс.

В ефира на bTV министъра на спорта Красен Кралев обяви, че държавата ще финансира довършването на стадион “Варна”.

Това е първото официално потвърждение, че стадиона във Варна ще е един от четирите стадиона, с които България ще кандидатства на домакин на европейското или световното първенство пише медия "Нова Варна" от вчера. Изискванията за финансирането на стадион “Варна” от държавата са акционерно участие и ангажимент след това стадиона да се ползва от местните клубове.

Според публикацията общинският съветник Димитър Карбов, който е представител на Общинския съвет в общото събрание на дружеството, около 70 млн лв е сумата за довършването на мащабното спортно съоръжение. По думите му обаче към момента над две трети от работата по стадиона е свършена. Ако стадионът ще бъде един от домакините на подобен спортен форум обаче възможно е капацитетът му от 24 000 седалки да бъде увеличен. Трибуните ще бъдат така построени, че в бъдеще капацитетът да бъде увеличен с още 6000 места. Една от основните идеи е и разполагането на лятно кино за над 4000 души.

Предвижда се също така триетажен подземен паркинг с 1500 паркоместа. След завършването си стадионът трябва да покрива и изискванията на УЕФА за провеждане на спортни събития от висок ранг. 

В „Спортен комплекс Варна” Община Варна притежава 35%, а останалите са на “Химимпорт” АД по информация на варнеската медия.

Същевременно само преди дни сдружение Клъстер Черноморска Икономическа Зона в обществена полза преди дни обяви, че има готов проект за уникален аквапарк "Varna Ocean Dome" в град Варна за целогодишен туризъм.

Проекта може да се изгради изцяло с 85% безвъзмездно ЕС финансиране, като едно от възможните положения на комплекса в град Варна се разглежда свободното мястото на изоставената спортна зала с басейн до новият стадион "Юрий Гагарин". Друго възможно положение се разглежда изоставената - Спортна зала на изхода от града преди к.с. "Дружба" или в квартал Аспарухово. Има заявен интерес и от други общини с които се водят преговори по реализация на проекта.

Проект на СНЦ КЧИЗ е 4 в 1 за Аквапарк с изкуствен плаж (покрит зимата от постоянна температура над 25 градуса) и отделна тропическа лагуна с изкуствени вълни за сърфинг, СПА комплекс с балнеолечебен център, Експо част в нов Експо център и Конгресен център "Варна" всичко в едно. Проект е за реализация на целогодишен туризъм за голям черноморски град или курорт, или за вътрешен в България град, който търси своя партньор от община при налично ЕС финансиране.

Проекта е част от мащабна и иновативна концепция "четири сезона" на СНЦ КЧИЗ от реализация на по-етапно на три ключови и нови туристически дестинации или атрактивни туристически обекти от международен ранг (отделни проекта на СНЦ КЧИЗ) край град Варна.

Според СНЦ КЧИЗ концепция има пълен потенциал поетапно за 6 до 8 години от старта си до пълна си реализация да генерират 5.000 до 10.000 броя туристи на ден в зависимост реализираната обща площ от избран проект която да оползотвори налична леглова база, или чрез надграждане и изграждане на нова леглова база в близост до Аквапарка което ще генерира постоянен поток от 600.0000 до 1.200.000 туристи за година.

Реализация на успешна концепция "четири сезона" работеща от години в Германия, Гърция, Полша и Латвия предлагана от сдружението КЧИЗ, може косвено да запълни до 4.500 дo 9.000 спални места в зависимост реализираната обща площ от избран проект и разполагане на комплекса в положение от конкретен град, черноморски или зимен курорт в неизползвана напълно леглова база извън туристическият сезон по думите на Д-р инж. Дойчин Ников - председател СНЦ КЧИЗ.