120 фазана бяха пуснати от ученици в столичен лесопарк. Инициативата е на Национално ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България", а поводът за провеждане на събитието е 120-тата годишнина от основаването на организацията, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Условията, които парк Борисова градина предлага са изключително подходящи за разселване на фазаните. Борисовата градина е естествено местообитание за вида и ние вярваме, че с тази инициатива подкрепяме усилията на Столичната община да управлява по най-добрия начин зелената система на София. Вярваме, че с това разселване на птици ще подкрепим зелената система на столицата като превръщаме Борисовата градина в истинска екосистема. Това каза председателят на сдружението Васил Василев.

Фазаните са отгледани в стопанството на фирма "Сокол", а за да се чувстват добре в естествената среда, членове на Национално ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" са направили хранилки. Екипи на четирите ловно-рибарски сдружения, които са на територията на София ще полагат грижи за тях.

Кметът на София Йорданка Фандъкова благодари за инициативата на сдружението и на децата, които се включиха в разселването на птиците. Общината има опит в пускането на свобода на птици, каза тя и даде като примери пускането на патиците в езерото на Борисовата градина, езерото в "Дружба" и парк Врана.

Столичната община ще продължи партньорството си с Националното ловно-рибарско сдружение като при справянето с различни предизвикателства в града като бедствия и аварии ще разчитаме на тях, посочи още столичният кмет.