Медици и пожарникари от старата столица обединиха усилия, за да окажат спешна помощ на болен от коронавирус, който тежи 200 килограма, пише "Борба". 

Състоянието на човека се влошило, заради обостряне на симптомите, последвал силен задух и сам звъннал на телефон 112. Това се случва в понеделник срещу вторник през нощта.

Екип на Спешния център във Велико Търново отива на адреса, но тъй като мъжът живеел на 13-я етаж нямало как да вдигнат носилката до апартамента му. Пациентът събрал сили да влезе в асансьора, но на входа на блока краката го предали и паднал на земята.

За медиците и шофьора на линейката било непосилно да го вдигнат, за да го пренесат до реаномобила, а в малките часове на нощта нямало и минувачи в близост, които да окажат съдействие. Наложило се да търсят подкрепление от противопожарната служба.

Докато изчаквали пристигането на огнеборците здравните работници подавали кислород на пациента, защото задухът станал още по-силен. В крайна сметка с общи усилия успели да го транспортират до МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

Пациентът е настанен директно в отделението по реанимация. Състоянието му е тежко и има опасност за живота му. Родни светила в медицината и световно известни медици винаги са изказвали становище, че свръх теглото и затлъстяването са едни от най-рисковите фактори за фатален изход при боледуване от COVID-19.

Това е пореден случай, в който пожарникари участват в пренасяне на тежки пациенти в безпомощно състояние в старата столица. През декември 2020 г. огнеборци транспортираха друг 150-килограмов мъж с коронавирус от Специализираната белодробна клиника „Д-р Трейман“ до областната болница.