Пловдивчанин падна в капана на нова нагла измамна схема.

Усетил се, че е жертва твърде късно, но пък успял да съдейства на полицията, съобщава "Марица".

Пловдивчанинът вървял в района на Централна гара. Тогава го заговорил непознат.

Попитал го „Ти защо не си на село“, на което отвърнал, че е от Пловдив, но предположил, че измамникът го пита с. Радиново, където работел. Казал му, че  вечерта ще е на работа, нощна смяна. Измамникът го попитал кой му е шеф.

След като чул конкретно име заявил, че е приятел с него и поискал телефона му. След което двамата продължили да си говорят.

Тогава вече измамникът започнал да оплита мрежите си. Казал на пловдивчанина, че  трябва да занесе на шефа му батерия за лаптоп. Показал му две батерии, кръгли, с големината на монета, като му казал, че са за лаптоп.

След това провел разговор по телефона, след който заявил на потърпевшия, че двете батерии струват по 40 лева. Уточнил, че е говорил с шефа му, който го помолил да вземе батериите и да ги плати, като в последствие щял да му върне парите.

Доверчивият пловдивчанин нямал в себе си толкова пари. Измамникът настоял да му се плати, като изтъкнал, че шефът казал на всяка цена да открие пари и да се разплати. Трябвало да добави и още 150 лева за ремонта на самия лаптоп.

Жертвата на измамата живеел наблизо. Заедно с измамника отишли до дома на човека, за да вземе пари. Дал му общо 250 лв. След това пловдивчанинът тръгнал отново към гарата, следван от криминалния тип.

Само няколко минути по-късно измамната схема навлязла във втора фаза. Измамникът симулирал следващ разговор уж с работодателя на жертвата. Заявил, че трябва да му даде още 100 лв. 

Мъжът пак се върнал до дома си, взел 100 лв. и ги предал. На следващия ден, обаче, измамникът му се обадил по телефона и се представил за шефа му. Казал да даде още 300 лева на същия човек, който щял да го чака в района на Централна гара в Пловдив. Около обяд пловдивчанинът отишъл там и ги предал.

Там измамникът му заявил, че трябва да събере още пари и да му ги даде, за да станели общо 1000 лева, а шефът му щял да му върне направо 500 евро. Потърпевшият отговорил, че няма толкова пари, но ще пита негов приятел, който взимал голяма пенсия и ще вземе назаем от него.

На същия ден вечерта пловдивчанинът бил на работа и успял да говори с шефа си по служебния телефон. Установил, че гласът му е различен от този на лицето, с което разговарял по-рано през деня, разказал му цялата история, а шефът заявил, че не знае за нищо такова и че е станал жертва на измама.

Така подал сигнал във Второ районно. Докато бил в полицията, обаче, измамникът отново му позвънил.

Полицаите чули и му казали да си уговори среща, за да му даде парите. Така по време на срещата униформени успели да арестуват измамника. След като бил изправен пред съда, магистратите му наложили наказание от 2 години затвор при първоначален строг режим. Криминалният тип имал няколко предходни осъждания и излежани присъди. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук