Възрастна жена загубила се в гората бе открита в резултат на съвместните усилия на полицаи, пожарникари, горски работници и доброволци.

Това е втория пореден случай в рамките на една седмица на издирвани хора, загубили се в планината. 


Всичко започнало вчера в късния следобед, когато 76-годишната жена от Ракитово тръгнала в планината за гъби заедно със своя син и техни близки. В района на местността „Блатца“ жената се отделила от групата и поела по пътека навътре в гората с намерение на открие хубави гъби.

Тя обаче се забавила притеснени нейните близки започнали да я търсят, но уви безуспешно. Тогава около 20 ч. подали сигнал на телефон -112 в РУ-Велинград. За не повече от половин час бил сформиран екип от служители на полицейския участък в Ракитово, пожарникари от РСПБЗН-Велинград, лесничеи от ДГС-Ракитово и близки на жената.

Те се разделили на няколко групи и започнали да претърсват района.

Ситуацията се усложнила допълнително, защото планинският терен не бил лек,  разразила буря, завалял пороен дъжд съпроводен с гръмотевици. Освен това пенсионерката не носила в себе си мобилен телефон, а здравословен проблем не и позволявал да говори и вика силно.

За радост обаче имала в себе си малка свирка, която използвала, за да бъде чута ако тръгнат да я търсят. Така на около два километра навътре в гората, мокра до кости и изплашена тя била открита от горски служител. Той я транспортирал с джип и я предал на близките и. 

В контекста на този случай отправяме съвети към всички туристи в планината:


-    по възможност не ходете в планината сами, а се придвижвайте в група
-    ако ще правите преход нека е планиран за сутринта, а не за късния следобед или вечерта
-    винаги носете в себе си зареден мобилен телефон, джобно ножче, фенерче и подходящи дрехи
-    преди да предприемете поход уведомете за това свои близки
-    използвайте за придвижване само маркирани горски пътеки и не се отклонявайте от тях
-    при необходимост и в нужда подайте сигнал на телефон 112, ако нямате обхват на мобилния телефон намерете място с обхват, подайте сигнала, не прекъсвайте връзката и стриктно изпълнявайте инструкциите, които ще ви бъдат дадени
-    ако се наложи да пренощувате на открито не губете присъствие на духа,  изберете заслон или се направете такъв до идване на утрото