Отворените граници в Европа пренаредиха изцяло животът в Родопите. Хиляди разделени семейства, заради евро и по-добър социален статус. Многобройни жилищни строежи, празни апартаменти. Обезлюдени села, но пък с ремонтирани къщи, съобщава 24rodopi.com.
 
Това е ситуацията в региона в последните поне две десетилетия. Строителните компании пък разчитат главно на гастарбайтери при сделките с имоти.

Още от зората на демокрацията обаче започнаха да се правят и по-друг тип сделки, като „жилище срещу гледане“. Гурбетът вече ги вкарва в съда с цел-разваляне на договори.

Възрастен кърджалиец заведе дело срещу собствения си син, за да си върне апартамента отново. Той и съпругата му направили дарение на младежа още през далечната 1993 година. Прехвърлили семейното жилище в областния град на негово име, а той трябвало да поеме издръжката им докато са живи.

Порасналото дете обаче от години е в Англия, майка му починала преди две години, а баща му е на легло с тежки здравословни проблеми.

Условието от договора така и не било изпълнено, твърди в съда кърджалиецът. Не знаел къде точно живее синът му на Острова, какво работи, но въпреки многократните молби да им помага, това така и не ставало. „Не дойде дори на погребението на майка си“, посочил в молбата си за разваляне на договора възрастният мъж.

Сделката била - 76,11 кв. метра жилище срещу осигуряване на нормален и спокоен живот, храна, отопление, почистване и грижи при болест и немощ, било лично или чрез друго лице.

Съдът в Кърджали развали договора за прехвърляне на недвижимия имот срещу задължение за гледане и издръжка, до размера на 4/6 идеални части от него.