Българите зад граница - инвеститор номер 1 на България. Това показва нов доклад на Световната банка. Миналата година работещите в чужбина наши сънародници са изпратили у нас рекордните 4 милиарда лева.
 
Точната сума, дошла от българските емигранти, не е ясна. В парични преводи тя е близо 2,4 милиарда долара, което е ръст с близо 9% в сравнение с предходната година. В сумата обаче не са включени парите в брой, които също влизат в страната, съобщава Нова телевизия.
 
Средствата, които са изпратили българите зад граница, вече надминават с близо 40% чуждите инвестиции у нас. По данни на БНБ през 2018 г. те са били в размер на около милиард и половина.
 
Парите, които получават българите от близките си в чужбина, се харчат най-вече за покриване на текущи разходи като храна и дрехи. Част от сумите обаче се влагат и в имоти.
 
Гурбетчиите в село Зелен дол са стотици. Късмета и хляба си далеч от родния дом са потърсили и близките на Мая, която живее с пенсия от 280 лева. А когато тези пари свършат, на помощ идват паундовете. Почти всеки месец Мая получава превод от Англия. С парите успява да поддържа градинката и здравето си.
 
Парите от гурбет са необходими за оцеляването на милиони домакинства у нас, казват от Института за пазарна икономика. Тези пари обаче не носят добавена стойност в бъдеще.
 
"Емигрантските пари служат за покупки на най- належащите стоки, текущи ремонти на жилището, сметки. Тези пари не помагат на българската икономика да расте, както биха помогнали едни чужди инвестиции", каза Десислава Николова от Институт за пазарна икономика.
 
С парите си към родината трудовите мигранти вече формират близо 4% от брутния ни вътрешен продукт, което отрежда на страната ни първото място по този показател в Евросъюза.
 
"Притеснително е феноменът на българската емиграция в чужбина, защото това означава, че българската икономика разполага с по-малко човешки капитал и човешки ресурси, с които да произвежда", заяви Николова.
 
За последните 10 години най-много пари са изпратили българските емигранти в САЩ, Испания и Германия. И докато гурбетчиите плащат за по-добър живот на семействата си у нас, близките също плащат цена - на празната къща.