Цистерна, пълна с 52 тона пропан-бутан, внезапно започна да изпуска взривоопасна смес в атмосферата в района на жп гара Карнобат. За това алармират на телефон 112 дежурните диспечери, предава "Флагман".

Предприети са всички мерки по обезопасяване на жп гарата и за по-малко от 10 минути между 20:15 и 20:30 часа пътниците от чакалнята са изведени.


Целият район e отцепен, но няма гаранция дали намиращото се под огромно налягане гориво в цистерната няма да самозапали при изтичането му в атмосферата заради все още високите температури навън. 

Към мястото пътуват Гражданска защита и бургаските пожарникари. 

Хора предупреждават още, че е подаден сигнал до централния диспечерски пункт на БДЖ за отклоняване на влаковете от Карнобат.

Това ще доведе до нарушаване на трафика, но е единственият начин да се спасят хиляди човешки животи при евентуален инцидент.

За късмет, точно при бариерата на жп гарата има тежкотоварен камион с инертен материал. Той е и в непосредствена близост до взривоопасната цистерна.

Може да поеме част от взривната вълна, която е възможно да помете кабелния завод, намиращите се наблизо два хотела, както и жилищни сгради.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!