„Ние сме на скрит воден режим от няколко месеца, без да е обявен официално от властите. Във високите квартали на Перник няма достатъчно налягане. Изправени сме пред една голяма криза. Язовир „Студена” в момента е в много критичен минимум. Това заяви в предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините” по NOVA кметът на Перник Станислав Владимиров.

Капацитетът на язовир „Студена” е много нисък. В Перник има въведен воден режим.

Ужасни новини за Перник

„Ситуацията е подценена от ръководството на ВиК. Индикациите за сравнително суха година са от началото на 2019 г. Въпреки, че нивата са били изключително ниски и в дъждовния период не е достигнат обем, който може да ни гарантира някаква сигурност, не са предприети никакви мерки от ВиК дружеството.

Разходът на вода и отток е бил една константна величина от близо 2 300 000 000, въпреки всички индикации и прогнози. За съжаление подценяването на ситуацията и недоброто управление ни изправи пред тази криза”, смята той.

„Не искам да правя квалификации на управлението на ВиК дружеството. Но това най-малко е безхаберие и недобро управление на повереното им дружество. Аз съм задавал въпрос в Народното събрание преди 2 месеца по тази тема.

Воден режим в Перник ще има, ето кога!

Тогава обемът на водата беше достигнал до 10 млн. кубика и това беше първата червена лампа, която светна. Насочването ми на министерството към този проблем беше подценено”, обясни Владимиров.

„Благодаря на Борисов, че се ангажира с този огромен проблем. На мен комуникацията ми с премиера е по-добра, отколкото с управителя на ВиК дружеството. Върнах първото становище за воден режим, защото нямаше никаква нормално обосновка – какви ще са щетите, какъв ще бъде разходът на водата, какви ще бъдат икономиите и какво трябва да очакват перничани.

За това го върнах, за да даде по-голяма информация, която да бъде представена на обществеността, да бъдат събрани институциите, всеки да се запознае и да знае какви рисковете при определените варианти на воден режим ще има. Второ писмо от дружеството нямаме. Всеки загубен ден, в който не се взимат мерки, може да доведе до по-голяма криза.

Ще уведомявам Борисов за всяка стъпка. За сега от дружеството добри стъпки не виждам. Със сигурност някой трябва да поеме отговорност. Такава със сигурност ще се търси”, заяви още кметът на града.

Междувременно стана ясно, че Станислав Владимиров ще отмени заповедите на досегашния временно изпълняващ длъжността кмет Севделина Ковачева, с които тя освобождава трима заместник-кметове от изтеклия мандат срещу шестмесечни обезщетения.

Действията му са подкрепени от премиера Бойко Борисов, който по думите на Владимиров, нарекъл „безобразие“ случващото се в пернишката администрация.

Съгласно заповедта трима заместници на Вяра Церовска е трябвало да си тръгнат с по около 20 000 лв. обезщетения.

„Ще спестим 60 000 лв. от бюджета на перничани“, заяви Владимиров.

По думите му има и други служители на администрацията, които са освободени при същите условия.

„Някои от тях вече връщали заявленията си за напускане. Обезщетения на напусналите няма да бъде изплатено“, увери Владимиров.

Още щом встъпи в длъжност като кмет на Перник Станислав Владимиров обяви, че намалява наполовина броя на заместниците си - от четирима при предходните администрации, стават двама. Мярката се предприема, за да се ограничи пилеенето на финансов ресурс.

Със спестените средства от заплати на заместник-кметовете ще може да се направи една малка улица в града с подземните комуникации, заяви Владимиров, представяйки новите заместник-кметове.