Ученици от Видин намериха портмоне с пари и веднага го занесоха в полицията. Отворили го само за да разберат какво има.

По сгънатите банкноти, които видели, преценяват, че имало около 2000 лева, но не са ги броили. В училището, в което учат, казват, че се гордеят с постъпката им.

Денис, Мартин и Дейвид, които са ученици в професионалната гимназия по туризъм, видели портмонето, когато в голямото междучасие излезли да си купят закуска.

„На прибиране за училище, да се върнем за учебните часове, видяхме портмонето на една от стоянките на такситата, на едно паркомясто“, каза пред БНТ Денис Паскалев.

„Имаше лични документи, пари, лична карта. Имаше шофьорска книжка с още документи“, добави Мартин Методиев.

Без колебание отишли в Областната дирекция на МВР, недалеч от училището.

„Решихме да върнем портмонето, защото се поставихме на негово място… Ние не сме имали никога много и знам какво е да изгубиш…Човекът, може би парите са му трябвали за нещо важно и ги е загубил, щом са били толкова много в портмонето“, обясни Дейвид Георгиев.

От полицията намерили собственика.

„Човекът иска да ни се отблагодари. Аз му казах - няма нужда. Нищо кой знае какво не сме направили и той ни се отблагодари, нали. Това сме направили", каза Денис Паскалев.

В училището разбрали за случилото се, когато от детската педагогическа стая им позвънили с молба да извинят отсъствията на учениците, защото се наложило да се забавят за часа.

„Постъпката им е изключително доблестна и ние всички много се гордеем с тях, защото това показва първо, че в младите хора има голяма надежда. Все пак не са толкова отрицателни, както обикновено обществото ги възприема“, коментира Евлогия Манджукова, директор на Професионална гимназия по туризъм „Михалаки Георгиев“.

Може да им се вярва, че във всяка подобна ситуация ще постъпват така, каза директорът.

„Разбира се в училище се полагат изключителни усилия, особено техните професии. Те са бъдещи кадри с материална отговорност и знаят много добре какво е отношението към материалните ценности и как човек трябва да се стреми да опазва тези неща", добави тя.

В гимназията са убедени, че момчетата, които изучават готварство, в бъдеще ще са и добри професионалисти.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук